Пуснаха под домашен арест прокурора от Шумен Румен Пенев
Пуснаха под домашен арест прокурора от Шумен Румен Пенев / БГНЕС
Пуснаха под домашен арест прокурора от Шумен Румен Пенев
49108
Пуснаха под домашен арест прокурора от Шумен Румен Пенев
  • Пуснаха под домашен арест прокурора от Шумен Румен Пенев

Софийският градски съд пусна под домашен арест прокурор Румен Пенев от Шуменската районна прокуратура. Той беше арестуван на 13 януари в момент на получаване на подкуп в размер на 21 000 лева. По-късно му беше повдигнато обвинение за търговия с влияние. Според прокуратурата Пенев е поискал парите, за да въздейства на свой колега да прекрати преписка, водена срещу адвокат Найден Николов.

Съдия Мариан Марков прецени, че по делото може да се направи обосновано предположение, че Пенев наистина е поискал крупната сума. Според Марков обаче не са налице опасности обвиняемият да се укрие или извърши ново престъпление. С тези мотиви съдът не наложи на прокурора най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража", каквото беше искането на обвинението. Сигналът срещу Пенев е бил подаден лично от адвокат Николов в ГДБОП.

Преписката срещу Николов, която трябвало да бъде прекратена, е била образувана по сигнал на Денчо Денев, бивш клиент на Николов. Двамата имали неуредици за голяма сума пари. Николов решил да се свърже с Пенев и да потърси извънсъдебно решение на проблемите си. Адвокатът се страхувал, че ако преписката прерасне в обвинение, той ще загуби разрешителното си и голямата си колекция от огнестрелни оръжия. Първоначално Пенев поискал 25 000 лева, за да въздейства на колегата си, но впоследствие проявил „великодушие" и свалил сумата до 21 000 лева. При последната среща между двамата на 13 януари парите били предадени, а Пенев - арестуван в момента на тяхното получаване.

Преди да бъде задържан, той е бил преследван и гонен от седем-осем служители на реда.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.