/ БГНЕС
Момчета на 10 и 12 години престояха в ареста няколко часа заради телефонни заплахи срещу папата. Оказало се обаче, че те нямат нищо общо с анонимното обаждане. МВР все още издирва извършителите. Освен децата, по време на 2-дневната папска визита, в столицата е бил арестуван и мъж с пластмасов пистолет, който се опитвал да премине през пропускателните пунктове за събитията в столичния център.
 
Вчера около 15:00 ч., преди началото на Призива за мир, с който настъпи кулминацията в официалното 2-дневно посещение на папа Франциск у нас, на спешния тел. 112 е постъпило анонимно обаждане. Детски глас е съобщил, че около делегацията ще избухне бомба и без други подробности разговорът е приключил.
 
Полицията незабавно предприела мерки за установяване на извършите на заплахата, съобщи за Дарик говорителят на СДВР Светла Костадинова. По думите й още в самото начало е било ясно, че става дума за детска шега.
 
След като разследващите локализирали мястото, откъдето е направено позвъняването, а именно уличен телефон в центъра на столицата, натам е изпратен патрул. Задържани са две деца на възраст 10 и 12 години. Те са арестувани и отведени в районното управление.
 
Няколко часа по-късно е установено, че децата нямат нищо общо с отправената заплаха и са освободени. По неофициална информация арестуваните момчета са от ромски произход.
 
Полицията все още издирва извършителите на анонимната телефонна заплаха.