Специалистите съветват, при наличие на кашлица, да се потърси лекарска помощ
Първи смъртни случаи след заболяване с коклюш у нас от началото на годината. Две едномесечни бебета от Кюстендил са се заразили и не са успели да преборят болестта.Те са в предимунизационна възраст.

„През последния месец и половина наблюдаваме изключително много случаи на коклюш. Виждаме само върха на айсберга, тъй като много от децата остават недиагностицирани. Кашлят дълго, седмици наред, а родителите не могат да бъдат насочени за диагностика. Коклюшът е инфекция, която е много заразна. Тя се предава по въздушно-капков път”, каза педиатърът и детски пулмолог доц. Рада Маркова пред NOVA.

Тя обясни, че тестът за коклюш е много специфичен, а посявката от гърлен секрет не хваща коклюша и паракоклюша като микроорганизми. „В България от много години се прави ДНК тест от гърлен секрет със специфичен тампон, но той не може да бъде направен навсякъде. Затова много деца не могат да бъдат диагностицирани, но те разнасят инфекцията в детските колективи”, допълни доц. Маркова.

Призив към родителите от столична детска болница: Не отлагайте имунизациите без причина

По нейни думи се наблюдава вълна от случаи на коклюш. „Едната посока е свързана с антиваксърските настроения, наблюдава се драматичен спад в приложението на задължителни ваксини. И това е в резултат от родителски решения. Особено за кърмаческата възраст, коклюшът е много опасна инфекция, която може да завърши с гърч и дори смърт. Такъв е и случаят при двете починали едномесечни бебета”, обясни още доц. Маркова.

Според детския пулмолог съществуват и множество документални неточности, при които лични лекари вписват имунизации, които не са направени на децата.

„Друга причина за разпространението на заболяването, е това, че ваксината, която прилагаме в България, не води до странични ефекти, но е и по-малко имуногенна. В много европейски държави се правят допълнителни ваксини на подрастващите. В България подобна бустерна доза се слага на 12-годишна възраст. В Европа се правят имунизации и на бременни жени преди да родят”, заяви доц. Маркова.

Пулмологът посъветва родителите, при наличие на силна и задушаваща кашлица и зачервяване на лицето при децата, веднага да потърсят лекарско мнение и да направят необходимите тестове в лицензирани лаборатории.Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня