Две едномесечни бебета са починали от коклюш в Кюстендил. Това потвърди здравният министър Галя Кондева на извънреден брифинг.

Бебетата са били с доказана диагноза коклюш и не са успели да преборят болестта, добави Кондева. Пеленачетата са били под двумесечна възраст и не са подлежали на ваксиниране срещу болестта.

Какво представлява коклюшът и как да се предпазим

Едното бебе е починало в Националната кардиологична болница, където е било настанено, а другото дете - в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. Иван Митев“.

И в двата случая медицинска помощ е била потърсена късно.

"Намерили сме всички контактни лица и те са поставени под наблюдение", каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни, че двете деца нямат връзка помежду си, въпреки, че са от една махала на Кюстендил.

"Не може да се каже, че децата не са били правилно, но е потърсена медицинска помощ малко късно. Имало е при едното два пъти отказ за хоспитализация, която е предложна от Спешна помощ. Едва след влошаването на бебето то е прието първо в болницата в Кюстендил, а след това и в Националната кардиологична болница", обясни още главният здравен инспектор.

Две деца от Пловдив са първите случаи на коклюш в града

За първите 3 месеца на 2024 г. в България са регистрирани 205 случая на коклюш. В седмицата 8-14 април новите случаи са 59, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести.

Най-висока е заболяемостта при децата между 10 и 18 години, следвани от бебетата до 1 годинка, каза здравният министър.

Ако заболеваемостта продължи с тези темпове ще става въпрос за национална епидемия каквато преживява цяла Европа, заяви Ангел Кунчев.

Първи случай на коклюш за годината в Монтанско

Здравното министерство е изпратило вече до всички РЗИ писма с искания личните лекари да направят преглед за имунизации и реимунизации на децата от техните листи.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня