Протест спря пренасяне на антични колони в габровския исторически музей
Протест спря пренасяне на антични колони в габровския исторически музей / снимка: DarikNews.bg - Габрово, архив

Граждански протест на античното тържище Дискодуратера, край дряновското село Гостилица, спря планираното изнасяне на осем колони и постаменти оттам.

След заповед на министъра на културата те трябваше да бъдат пренесени в регионалния исторически музей. Министерство на културата бе сезирано от Община Габрово за необходимостта от предприемането на спешни мерки за опазването на тези културни ценности. Местните обаче не са съгласни и искат колоните да останат на мястото си. Хора от селото дори обясняват, че са предприели мерки за стопанисването на античните предмети, като ги съхраняват по домовете си.

В отворено писмо пък специалисти от дряновския исторически музей твърдят, че изнасянето на колоните не е професионално решение, така ще се ликвидира този паметник, както и възможността за естественото експониране на място. "България ще се лиши от още една културна ценност (ограбеният архитектурен паметник противоречи на европейските критерии за културна ценност), а община Дряново - от възможността да открива необходимите й нови работни места", пише още в текста, в който се посочва, че в местността от лятото са започнали и археологически разкопки.

След устно разпореждане от днес на заместник-министъра на културата арх. Георги Стоев преместването на колоните е спряно, съобщиха от Община Габрово.

Тържището Дискодуратера е основано по времето на император Марк Аврелий през 161 г. и е важна точка по пътя Никополис ад Иструм - Аугуста Траяна - Константинопол. На много от римските колони все още личат десетки надписи на старогръцки език, както и много фигури.

Други новини от Габрово