Протече новият терминал на Летище София
Протече новият терминал на Летище София / netinfo

Щети за 20 хиляди лева на железопътната инфраструктура и течове в новия терминал на Летище София причиниха проливните дъждове, съобщиха от Министерството на транспорта.

Спешна проверка, разпоредена от министъра на транспорта Петър Мутафчиев, за състоянието на транспортната инфраструктура в страната, понесените щети и възникналите затруднения в нейната експлоатацията установи , че дружествата от транспортната инфраструктура осъществяват нормална експлоатация в съответствие с графиците, но има нанесени щети.

Приблизително 20 000 лв. са нанесените щети на жп инфраструктурата. Те са основно в електрозахранването по жп линията София – Пловдив в следствие на гръмотевичните бури. На Летище София са констатирани течове в сградата на новия терминал и покрития паркинг. Уведомен е изпълнителят на обекта – австрийската фирма „Щрабаг” АД, за предприемането на необходимите мерки. Установено е наблюдение на мостовото съоръжение и коритото на р. Искър. Към момента няма заплаха за излизането на р. Искър от коритото, което би могло да доведе до наводняване на летателното поле.

Предизвикани са временни смущения в работата на три обекта на Ръководство на въздушното движение, в резултат на гръмотевичните бури и влошаването на част от връзките поради наводнен кабел.