Простреляха Манол Велев, състоянието му е тежко
Простреляха Манол Велев, състоянието му е тежко / Снимки: Sofia Photo Agency
48-годишният бизнесмен Манол Велев, съпруг на Весела Лечева – председател на ДАМС, беше прострелян тази сутрин във входа на кооперацията, където се намира офисът му на улица „Мизия” 3 в столицата. Велев е прострелян с един куршум в главата, полицията издирва извършителя. Заради инцидента министърът на вътрешните работи Румен Петков беше извикан на спешна среща при премиера Сергей Станишев.

Към 11 часа Манол Велев е излизал от входа на кооперацията на улица „Мизия”, където живее и където на втория етаж се намира и офисът му. По улицата преминава мъж, който стреля три пъти по Манол Велев и го улучва веднъж в главата. След това мъжът бяга от мястото на стрелбата с лек автомобил, по не потвърдена информация на СДВР. От там съобщиха още, че стрелецът продължава да се издирва. Минути по-късно мястото на стрелбата е отцепено от МВР.

В блока, пред който е прострелян бизнесменът, се намира и офисът на една от неговите фирми. Под прозореца и има охранителна камера. От полицията предполагат, че тя е заснела извършителя на инцидента.

Манол Велев е крупен бизнесмен, той е собственик на фирми, които имат инвестиции в туризма, строителството, транспорта и хазарта. Той е близък приятел и на бившия председател на БОК – Иван Славков, който също беше на мястото на инцидента и каза, че е потресен от стрелбата срещу приятеля си. Той сподели, че двамата са готвели инвестиции за музея на спорта в България. Иван Славков предположи, че стрелбата е свързана с финансови интереси.

Манол Велев е президент на футболен клуб "Академик". Тимът от Б-група е наследник на бившия „Вихър Горубляне”. В края на миналата година съпругът на Весела Лечева бе поканен от Александър Томов да влезе в управата на ФК ЦСКА, но бизнесменът отказа. Велев е президент на Българската боулинг федерация, като притежава част от най-големите боулинг центрове у нас. Той е собственик на Търговски център “Илиенци-2”.

Заради инцидента министърът на вътрешните работи Румен Петков беше извикан на спешна среща с премиера Сергей Станишев в Министерски съвет. Срещата продължи близо час. Освен Румен Петков по информация на Дарик при премиера са били началникът на Национална служба „Полиция” главен комисар Валентин Петров и началникът на СДП комисар Румен Стоянов.

Операцията на Манол Велев, който бе настанен в „Пирогов”, приключи в ранния следобед. Изваден бе куршумът от главата му, но състоянието му остава тежко. В момента той е в кома, която ще бъде поддържана известно време. До три дни ще стане ясно дали той ще успее да се стабилизира. Велев е настанен в централна реанимация. Съпругът на Весела Лечева бе опериран от проф. Габровски.