Прокуратурата възложи спешна проверка за натровените деца
Прокуратурата възложи спешна проверка за натровените деца / снимка: Sofia Photo Agency
Районна прокуратура - Пловдив възложи на Четвърто РПУ спешна проверка на Дом "Мария Луиза" заради случая с отровените с отрова за мишки пет деца от дома, съобщи за Дарик радио говорителят на магистратурата Даниела Начева, която е и наблюдаващ прокурор по случая.

Вчера следобед пет осемгодишни момченца се почувствали зле, след като поели миша отрова, докато играли в хола на сиропиталището. Децата веднага са били прегледани от токсиколог, направени са им промивки и след повторен преглед са върнати в дома.

Прокуратурата се самосезира и разпореди на полицията да провери спешно дали „Дезинфекционна станция” – фирмата, поставила отровата в дома има лиценз за извършване на дейност, както и дали препаратите, поставени в сиропиталището са със съответните разрешителни от Агенцията по лекарствените средства. Ще се проверява дали имат договор с фирмата за извършване на дезинфекционна дейност. Прокуратурата е изискала цялата медицинска документация за състоянието на петте деца както след отравянето, така и преди това. Спешната проверка ще установи дали децата са погълнали отровата директно или е смесена с храна, уточни прокурор Даниела Начева. Къде е бил персоналът, когато децата са поели отровата, също е предмет на прокурорската проверка.

По информация на Дарик радио, разпореждането на директорът на Дома Дарина Кукева е било за поставяне на отрова само в таванските помещения. Вчера обаче тя е отсъствала, когато служители на фирмата са поставяли отрова и в хола, където децата играят.

Вероятно петимата първокласници са поели от червените зрънца, които били поставени в секция за книги, зад перде, което скривало счупена вратичка.

Проверката трябва да приключи до понеделник.

Децата са в добро здравословно състояние, но ще останат под наблюдение и през почивните дни.