Прокуратурата внесе обвинението срещу Веселин Георгиев
Прокуратурата внесе обвинението срещу Веселин Георгиев / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в съда обвинителния акт срещу бившия изпълнителен директор на фонд „Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев, съобщиха от пресцентъра. Георгиев, станал известен като Батко, ще бъде изправен на съд за това, че в нарушение на Закона за обществените поръчки облагодетелствал фирми на братята си Емил Георгиев и Бойко Георгиев. Георгиев е обвинен в престъпление по служба.

Веселин Георгиев – Батко е обвинен в това, че в периода от 24 октомври 2006 г. до 28 ноември 2007 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки. Целта е било облагодетелстване на фирма „Биндер” АД – Сливен на брат си Емил Райчев Георгиев, и за „Инфраструктурни обекти” с водещ съдружник отново фирма „Биндер” АД. От сделката изгода е имал и другия му брат – Бойко Райчев Георгиев и фирма „Инмат” ООД – Раднево. В следствие действията на Георгиев са настъпили значителни вредни последици за Република България.

Скандалът избухна през януари миналата година, когато стана ясно, че управляваната от брат му Емил Георгиев фирма „Биндер” е получила обществени поръчки от фонда за над 120 млн. лв., а одит на Сметната палата през месец май показа, че братята не са подали декларация за свързани лица. Обвинението срещу Георгиев предвижда от една до осем години затвор.