Прокуратурата вика на разпит Филчев по делото „Октопод”
Прокуратурата вика на разпит Филчев по делото „Октопод” / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият главен прокурор Никола Филчев ще бъде извикан на разпит в прокуратурата по делото срещу Алексей Петров и групата "Октопод". Той ще бъде питан за протекцията му над Алексей Петров, ролята му за вкарването на Петров в службите за сигурност, за скандални назначения в прокуратурата и за потулването от военна прокуратура на разработката "Бизнесмени" на МВР.

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че влизането на Алексей Петров в службите е станало със санкцията на Филчев и бившия вътрешен министър Георги Петканов, както и че все още в контролните органи има хора от приятелския кръг на Филчев, които работят срещу държавата.

Разследващите ще се интересуват от нерегламентираните връзки на Филчев със съмнителни хора, както и от това дали има политически назначения в съдебната власт по негово време. Според източници на Дарик от прокуратурата бившият шеф на баретите Филко Славов е бил назначен в прокуратурата с договор с Военно-апелативна прокуратура. Разследващият екип е установил, че чрез Алексей Петров и Филко Славов, бившият главен прокурор е реализирал не една и две наказателни акции срещу свои противници, включително и убийства.

Министър Цветанов намекна и че със съдействието на Никола Филчев е била прикривана разработка "Бизнесмените", насочена срещу Алексей Петров. В нея имало данни, че акционери в бившето застрахователно дружество "Спартак" са били притискани от Алексей Петров да прехвърлят дяловете си на него при пререгистрация на дружеството като "Левски-Спартак". Към разработката имало и приложена жалба на бизнесмен. Малко след нейното отваряне, пред дома на жалбоподателя избухнала, годината е 2001-а.

Прокуратурата е образувала дело по разработката "Бизнесмени" на МВР . Веднага след това, обаче, то е било иззето от Военна прокуратура, където е престояло 10 години и накрая е потулено.

Според запознати синът на бившия вътрешен министър в правителството на НДСВ Георги Петканов, Петър, работи в една от фирмите на Алексей Петров. Той е посочен като лице за контакт на фирма "Голд лизинг" в Регистъра на финансовите институции на БНБ. "Голд лизинг" е част от "Лев Корпорация".