Прокуратурата: Убиха Боби Цанков, защото посочи свидетели срещу Маргините
Прокуратурата: Убиха Боби Цанков, защото посочи свидетели срещу Маргините / снимкa: Sofia Photo Agency
Прокуратурата: Убиха Боби Цанков, защото посочиха свидетели срещу Маргините
25046
Прокуратурата: Убиха Боби Цанков, защото посочиха свидетели срещу Маргините
  • Прокуратурата: Убиха Боби Цанков, защото посочиха свидетели срещу Маргините

Боби Цанков е убит, защото е насочил прокуратурата да намери свидетели срещу братята Маргини. Те са го поръчали, за да се прекъсне връзката към свидетелите. Такава е основната версия за убийството на скандалния радиоводещ, по която работи прокуратурата. Това съобщи заместник главният прокурор Камен Ситнилски в предаването „Афера" на Дарик. Той заяви, че основната дейност на Цанков е била свързана с престъпния свят, а писането на книги и воденето на радиопредавания е имало за цел да обслужва престъпната му дейност.

Ето какво още каза Камен Ситнилски:

„Убийството е свързано с последните действия на Боби Цанков по желанието му да сътрудничи на прокуратурата, не да свидетелства, а да подпомогне прокуратурата с намиране на свидетели. Той самият беше установил контакт с наши прокурори, на които беше посочил лица, които евентуално биха могли да дадат сведения за двамата братя. Затова смятаме, че той е бил обект на техния интерес и е бил убит, за да може по този начин да се прекъсне всякаква връзка с други евентуални свидетели. Работим и по други версии за евентуални други поръчители - дали пряко или косвено, свързани с Маргините или действащи самостоятелно. Проверили сме камерите, проверили сме пътя на оттеглянето на извършителите, но зимните условия, начинът на облекло, бързината на оттеглянето и подходът на оттеглянето не позволяват да направим някои по-категорични изводи засега".

Организираната престъпност е поставена на колене и е ликвидирана първичната, грубата, типичната за преходния период престъпност на мутрите, така заместник главният прокурор Камен Ситнилски описа актуалната картина в страната. Той поясни, че през последната година на предишното правителство и началните месеци на новото правителство в резултат на много сериозно активизиране на прокуратурата и полицията са били притиснати, задържани или принудени да емигрират в чужбина редица босове на организираната престъпност от прехода - Братята Галеви, Златко Баретата, Христофорос Аманатидис -Таки, Митьо Очите, Данчо Пръча и други. Предстои следващият етап - борбата с организираната престъпност на белите якички - икономическа, митническа, данъчна, в сферата на политиката, обясни още Камен Ситнилски.

Интервюто с Камен Ситнилски четете тук