Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия шеф на БДЖ
Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия шеф на БДЖ / снимка, архив: БГНЕС
Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия шеф на БДЖ
23247
Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия шеф на БДЖ
  • Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия шеф на БДЖ

Прокуратура повдигна обвинения срещу бившия директор на БДЖ Христо Монов. Това съобщи градският прокурор Николай Кокинов. На 19 ноември миналата година Монов съзнателно е сключил неизгодни сделки за покупко-продажба на до 30 спални вагона с изпълнител швейцарската фирма АРВЕКС. Нанесената вреда на БДЖ е на стойност 9,99 милиона евро. Мярката за неотклонение на Монов е парична гаранция в размер на 10 000 лева.

Вагоните са били купувани на цена, значително по-висока от реалната. До момента е платена около 90 процента от общата стойност на сделката. Получени са 12 вагона, които обаче са опасни за експлоатация, тъй като не съответстват на изискванията на българския държавен стандарт.

„До момента от общо договорените 30 са получени 12 спални вагона. Същите е трябвало да бъдат прясно рециклирани, но всъщност се оказва, че са произведени в периода преди повече от 40 години, от 1967 година са най-старите вагони и са рециклирани не през 2008-а, а през 1997-2000 година. Получени са в лошо техническо състояние, като за всеки вагон е била определена една и съща цена в размер на 550 000 евро, гигантска цена без оглед на техническото им състояние, което е било лошо", каза градският прокурор на София Николай Кокинов.

При осъдителна присъда при такова престъпление законът предвижда до 10 години лишаване от свобода.