Прокуратурата не е сезирана за подслушването на депутати
Прокуратурата не е сезирана за подслушването на депутати / Sofia Photo Agency
Прокуратурата не е сезирана за скандала с подслушването на депутати в Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), заяви главният прокурор Борис Велчев. Той отказа да коментира действията на агенцията.

„Ние не сме сезирани на този етап, ако ръководството на ДАНС установи основания да ни сезира или го направят народни представители, тогава ще говорим повече”, каза Борис Велчев.

Не е ли странно от април до сега да се проверява депутат за връзки със странни лица и това да не стигне до прокуратурата?

Как бих могъл да коментирам обстоятелства, които съвършено не познавам, не мога да кажа. Не мога да оценя действията на ДАНС, защото не ги познавам. Нека да установим един принцип – прокуратурата се самосезира по изключение, нормално е да я сезират компетентните органи. Ако г-н Петко Сертов има основание да ни сезира, това му е и работата, аз се надявам, че той ще го направи, нека да се изяснят обстоятелствата”, обясни Велчев.

„Вчера имаше посещение на депутати от вътрешната комисия в ДАНС, допускам, че ще има заседание на самата комисия, ще се вземат решения, ако се прецени ще бъдем сезирани, ако се прецени, че няма основания за намеса на прокуратурата няма да има. Не всичко в България непременно трябва да стига до прокуратурата”, посочи Борис Велчев.