Това означава, че нито една ваксина не би могла да бъде ефективна завинаги, заяви националният консултант по кардиология
Едва ли ще има пълно справяне и прекратяване на коронавирус инфекцията на 100%. Бих казал, че завинаги ще продължи. Най-вероятно е, че този вирус ще остане между нас както е вирусът на СПИН-а, вирусът на ебола. Това заяви в предаването „Неделята на NOVA” националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

„Най-вероятно ще има намаляване и увеличаване  на случаите в течение на годините, освен ако не се намери много ефикасна ваксина, което не е много вероятно. Ваксини със сигурност ще има, дори повече от 10. Коронавирусът е РНК-вирус, а тези вируси мутират сезонно. Това означава, че нито една ваксина няма да е сигурна завинаги – тя ще е ефикасна срещу сегашния щам, но не е и срещу мутиралия. Но със сигурност ваксината ще има ефект върху катастрофалното нарастване на броя заболелите” смята още проф. Петров.

По отношение на идеята за озонотерапията, проф. Иво Петров заяви, че тя е изключително ниско рискова, когато се прилага от специалисти. „Озонът не трябва да се приема през дихателната система, независимо каква е концентрацията. Тази озонотерапия, която по проучвания има значение, е на типа на автохемотрансфузията. Тоест тя се прилага, когато от нашата вена е изтеглена кръв, обогатена с озон с определени концентрации и след това е вкарана обратно. Това може да се приложи единствено само от специалисти, които разбират от това“.

Срещу COVID-19 нямаме нито една специфична терапия, затова ние трябва прилагаме и плазма от оздравели индивиди при тежко болнити, и хлорохвин и ремдесивир от самото начало на заразата, за да се намали репликацията на вируса, подчерта проф. Иво Петров. И кортикостероидите само единствено тогава, когато има процес на т. нар. "възпалителна буря". Той уточни, че една немалка част от хората ще се срещнат с вируса без изобщо да имат заболяване и не трябва да се прилага нищо.

Напоследък се говори за H2 блокерите - медикаменти, които пазят от гастрит и язва. "Излязоха някои данни, че един от ензимите, който е необходим за свързване на вируса към нашите клетки, донякъде се намалява неговата активност от H2 блокерите. Но в момента има над 120 медикамента, които се проучват за COVID-19. Сами не трябва да си прилагаме това, което се проучва в момента", коментира експертът.

Проф. Иво Петров: След 20-30 дни епидемия няма да има никъде по света

Според професора сърдечно-съдово заболявания не са предпоставка за заразяване с коронавируса и затова хората с такива заболявания не трябва да бъдат поставяни под карантина.
 
NOVA