Днес в парламента започна работа на експертно ниво по програмата, която трябва да даде конкретика за приоритетите, по които, ако бъде съставено второ правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП), то ще работи през следващите шест месеца. Това стана ясно вчера след последните засега разговори на политическо ниво на кандидата за премиер Асен Василев и преговорния екип на "Продължаваме Промяната" с напусналите ПГ на "Има такъв народ" (ИТН) депутати, посочва БТА. За целта трите формации ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, за да изработят програмата. Към тях ще се присъединят и независими депутати, отцепници от ИТН, с които прговорите бяха вчера. Очаква се структурата на правителството и имената на министрите да бъдат обявени най-късно в сряда. 

“Събираме приоритети от депутати по различни сектори и политики. Работата върви. Не вярвам това да е единственат среща”, каза Лена Бориславова на влизане в Народното събрание преди началото на разговорите за изготвяне на управленска програма на бъдещ кабинет “Василев”, посочва NOVA.

“Целта на събирането е да подготвим ясна законодателна програма с конкретни приоритети и срокове. Ще работим активно. Ние сме готови с ясни мерки и срокове за тяхното постигане. Ако положим всички усилия, ще имаме един добър кабинет”, каза и правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова. Тя призова “всеки да преглътне егото си и да помисли за бъдещето на страната, защото до края на годината трябва да се извършат ясни и конкретни реформи”.

“Миналата седмица стана ясно, че ако те не бъдат изпълнени, парите по Плана за възстановяване няма да бъдат в България”, каза още Йорданова.

Има сигнали за още депутати от ИТН, които са „на косъм“ да подкрепят кабинет на Василев

Министърът на спорта в оставка Радостин Василев коментира пред БТА, че не са обсъждали никакви разпределения на министерства. „Единственото, което в момента говорихме, бяха шест или седем законодателни приоритета, които Народното събрание трябва да свърши през следващите шест месеца, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, свързани с Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ)“, заяви Василев.  

"Нито сме коментирали в момента някакво предложение за министерства, нито шестимата независими народни представители са питани дали имат претенции за някакви министерства", каза той.

Василев съобщи, че е разговарял за необходимостта от спешни промени в Закона за хазарта, с които да се гарантира запазването на над 1000 пункта на Спортния тотализатор.
На въпрос, свързан с твърдения на Слави Трифонов, че всеки ден от ПП звънят на негови депутати, Василев каза: "Аз не им звъня, не ги търся и не мога да го коментирам. Единственото нещо, което мога да коментирам пред вас, е че ако в ПГ на "Има такъв народ" - 19-те човека, все още има хора, които смятат, че общественият интерес е по-важен от личния интерес на г-н Трифонов и група около него, най-добре да напуснат и да го обявят навреме, защото ако сега се разпаднат нещата, отиваме на избори".

Настимир Ананиев, депутат от ПП заяви, че управленската програма е на първо място и след това ще се обсъждат министрите.

Министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер коментира, че продължава изключително активната работа в две направления – законодателна и изпълнителна. Целта е след разговорите коалиционните партньори да излязат с готови приоритети, които да са разписани във времева рамка в близките шест до девет месеца. Той бе категоричен, че държат на повече от 12 народни представители подкрепа. За да има стабилна работа, в която работим за доходите на хората, е важно това да се случва в стабилна институционална среда. Не вярвам правителство на малцинството да може да го направи, коментира Лорер и посочи, че търсенето на съмишленици продължава отново на индивидуален принцип. "Всеки един депутат, който смята, че това, което предлагаме като програма, е добре, е добре дошъл", каза Лорер.

"Нека първо уточним политиките и сроковете, след което ще разпределяме постовете", допълни той.

Министърът на електронното управление Божидар Божанов също коментира, че засега не е обсъждано оставането му на поста, а само програмата на правителството в следващите месеци. 

Нинова към ПП на масата за преговори: Нашето мнение съвпада с вашите приоритети (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Представихме нашите приоритети, които са утвърдени на Национален съвет, в сферите образование, социална политика, здравеопазване, икономика и енергетика. Разделили сме ги в два материала –  в единия са необходимите законодателни промени, в другия са предложения на "БСП за България" за управленската програма. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ "БСП за България" Георги Свиленски, който участва в експертните разговори за изготвяне на управленска програма на правителство с мандат на "Продължаваме Промяната".

Свиленски обясни, че предложенията им в управленската програма са свързани с традиционните искания на левицата за преизчисляване на пенсиите, безплатни учебници за учениците от 1 до 12 клас, безплатни лекарства за деца до 14 години. Той посочи, че очаква утре работната група да обобщи предложенията на всички коалиционни партньори и да бъде представен окончателният материал.

Относно бъдещо правителство с министър-председател Асен Василев, Свиленски каза, че трябва да има правителство. По думите му най-безумното нещо в момента е да се затвори вратата на парламента и да се отиде на избори. На въпрос за квотното разпределение на министерствата между коалиционните партньори, Свиленски посочи, че не са разговаряли въобще по темата министерства и министри.

Той коментира още, че и кандидатът за премиер Асен Василев няма да очаква "инцидентно" подкрепата за правителството в пленарна зала, а ще иска тя да бъде предварително заявена. Ако такава няма, ще се отиде към връчване на третия мандат, който със сигурност ще ни заведе на избори, коментира Свиленски. Според него е необходимо гарантирано мнозинство, което да приема след това предложените законопроекти.

Третият мандат не е реалистичен. Третият мандат трябва да се състави отново с тези народни представители, които са в пленарна зала. Разделителните линии са ясни. Няма как да се формира ново мнозинство, посочи депутатът в отговор на въпрос за получаването на третия проучвателен мандат от левицата. 

Първи мандат за кабинет – връчен, ново предложение за премиер и 8 приоритета (ОБЗОР)

В събота от ПП проведоха консултации в парламента с коалиционните си партньори от "БСП за България" и "Демократична България" (ДБ).

Работната група трябва да изготви както програмата на правителството, така и законодателната програма, посочи Асен Василев. В нея, освен от левицата и ДБ, ще участват и отцепилите се от ИТН народни представители.

Василев обясни, че желанието на ПП е да бъде изработена най-добрата програма, в която да се вземат предвид интересите на избирателите. Още съм оптимист за намиране на подкрепа, заяви той в неделя.

Дали ще върнат мандата на президента неизпълнен, ако не бъде намерена подкрепа от минимум 121 народни представители, или все пак ще подложат на гласуване проектокабинета, решението ще бъде взето, по думите на кандидата за премиер, заедно в "Продължаваме Промяната“ с Националния съвет на партията. "Запазвам личното си мнение за себе си в този момент", уточни той.

"Силно вярвам, че ще успеем да направим правителство, което да продължи да работи за интересите на България, така, както и първият кабинет", обяви след края на срещата с "БСП за България" Василев. И посочи, че ПП и левицата са постигнали съгласие по приоритетите на правителството, както и в много кратни срокове да се изготви програма от експертните екипи, която да бъде приета и на политическо ниво и в която да има много ясни срокове и ангажименти за това какво се случва до края на годината като реформи и като необходими дейности.

Василев: Първо трябва да намерим политическа подкрепа, после ще говорим за персонален състав

"Дадохме си ясна сметка за слабостите, които проявихме, една от тях беше, че не подготвихме от самото начало ясна програма със задачи и срокове", каза на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова. Договорено било екипи от по трима души да изготвят програма с политически приоритети  и конкретна законодателна програма за шест месеца.

Нинова очерта краткосрочни и средносрочни задачи, на които държат в управлението - средствата по Плана за възстановяване и устойчивост, съпътстващите ги 22 закона и подготовката на бюджета за 2023 г. Като дългосрочни намерения, посочи сериозни реформи в различните сектори и промяна на стария модел за управление на държавата. От левицата държат да продължат социалните политики, акценти да бъдат също образованието и здравеопазването.

Двете политически формации са отчели и досегашни грешки в комуникацията, затова ще предложат нов начин на вземане на решения в коалиционния съвет с изграждането на секретариат.

За нуждата от по-добра комуникация между изпълнителната власт и законодателната, както и вътре в коалицията, говори и съпредседателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов след срещата с ПП.

Стана ясно, че "Демократична България“ е потвърдила готовност да подкрепи мандатоносителя от "Продължаваме Промяната“. Иванов подчерта, че за тях е важно страната да се стабилизира, да бъде излъчено управление и това да стане с първия мандат. Подчертано беше също, че за ДБ е важна конституционната реформа, за която обаче ще трябва много по-широко мнозинство в парламента.

"Както и с "БСП за България“, имаме ясна визия, с ясни приоритети и стегната програма, която трябва да се изработи през следващата седмица, започвайки от понеделник", посочи Асен Василев.

От „Продължаваме Промяната” предлагат шестмесечна управленска програма

"Считаме, че всички трябва да подходим отговорно и да предотвратим четвърти поредни избори в рамките на месеци, защото очевидно това може да доведе до още повече конфронтация, до още повече нахъсване и разделение в обществото, и до следващ парламент, който да бъде още по-разделен, фрагментиран и неспособен да излъчи управление", подчерта Христо Иванов. По думите му сега е моментът тази крачка да бъде направена и от ДБ ще участват с целия ресурс, който имат.

Той отбеляза, че ДБ не са чертали червени линии и смятат, че има национални задачи, за които да се работи.
 
По думите на Иванов има ясни приоритети, ясни национални задачи и който не застане зад тях и отиде така на избори, ще бъде наказан от гласоподавателите. Приоритетите на ДБ са конституционната реформа, енергийната независимост, Шенген, еврозоната, модернизацията на въоръжените ни сили и общата модернизация и укрепване на сектор "Сигурност“. Важни били и по-активна дейност в културните политики и демографията.  

До петък независимите народни представители, напуснали ПГ на ИТН, ще решат дали да подкрепят правителство на Асен Василев, обявиха те в неделя след консултациите.

"Няма безусловна подкрепа, имаме много допирни точки, нас ни интересува ясна законодателна програма, както и такава за действията на правителството през срока на съществуването му", обясни Иво Атанасов. По думите му въз основа на това всеки един от независимите депутати ще изясни сам за себе си дали ще подкрепи или не предлаганото правителство.

"Знаем, че национално отговорно поведение е да има правителство, но правителство с ясна програма и действия в интерес на България", подчерта Атанасов. С ПП имали допирни точки по отношение на борбата с корупцията, промените в КПКОНПИ, регулаторните органи, съдебната реформа, службите за сигурност.

От "Продължаваме Промяната" не изключват възможността да разговарят и с други депутати от "Има такъв народ", които, по думите на Асен Василев, могат да взимат самостоятелно решения. Той категорично изключи разговори с лидера на ИТН Слави Трифонов и с председателя на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов.

В неделя пред БНР Йорданов каза, че натискът от страна на ПП върху техни депутати продължава, но вече по друг начин - заобиколно, чрез познати. 
БТА