Продължава пожарът на територията на НП „Рила”
Продължава пожарът на територията на НП „Рила” / снимкa: Sofia Photo Agency

Второ денонощие продължава пожара на територията на Национален парк „Рила". По последни данни над 1300 декара са унищожени от огнената стихия. Повече от 100 полицейски служители от Благоевград и Симитли са мобилизирани в гасенето на масивния пожар в местността "Аризманица" в близост до хижа „Македония". Засегнатата от пламъците местност се намира на 1800 метра надморска височина и е трудно достъпна.

Пожарът е възникнал към 15 часа вчера в местността „Аризманица” на територията на НП „Рила”. В късния следобед пожарът е бил локализиран, но поради силния вятър в нощните часове отново се е разгорял. По данни на експерти от парка огнената стихия е предизвикана от мълния. В гасенето на пламъците през целия ден днес са мобилизирани близо 250 души, над 100 полицаи, огнеборци, спасители от „Гражданска защита”, експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция, НП „Рила”, представители на държавни лесничейства в региона и общински служители.

По последни данни повече от 1300 декара, 350 от който горски масив са изпепелени от огнената стихия. Най-опасно е огнището в южната част на парка, но пожарът не е засегнал втория най-стар резерват в страната „Парангалица”, заяви говорителят на НП „Рила” Стефан Кирилов. В днешният следобед кметът на града Константин Паскалев поиска от министъра на извънредните ситуации Емел Етем да бъдат изпратени вертолети за погасяване на пожара, тъй като според градоначалника, ако не се вземат навременни мерки пламъците може да се разпространят и да обхванат и града.

България не разполага с хеликоптери за пожарогасене, така че ако пожарът не бъде овладян с други средства ще се наложи да се търси техника отвън. Това заяви за Дарик директорът на Национална служба „Гражданска защита” Андрей Иванов.

„В България няма хеликоптер, България не разполага с хеликоптери за пожарогасене. Така че, ако се предприемат действия ще се търси помощ отвън , става въпрос за летателна техника”, каза Андрей Иванов.

Операцията по овладяване на огъня се води от Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” и Министерството на вътрешните работи.