Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери
Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери / БГНЕС, архив
Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери
83975
Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери
Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери
  • Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери
  • Продължава блокадата на българо-гръцката граница заради стачкуващите фермери

Продължават стачните действия на гръцките фермери, които в знак на протест блокират българо-гръцката граница. На граничния пункт Кулата-Промахон вече има 15-километрова опашка от тирове, пропускат се само леки автомобили и автобуси. Няма яснота кога отново ще се отвори границата. Според гръцкия посланик у нас Димостенис Стоидис обаче това едва ли ще се случи преди четвъртък, тъй като за тогава се готви общонационална стачка в Гърция.

Кметът на село Кулата се оплака от трафик и потрошени тротоари заради гръцката стачка

Продължава блокадата на българо-гръцката граница. Проблеми има основно на граничните пунктове Илинден и Кулата, обясни говорителят на "Гранична полиция" Лора Любенова.

"Към момента остава ограничението за преминаване на товарни автомобили през Кулата-Промахон в двете посоки и поради стачните действия преди гръцкия пункт. Леките коли и автобусите могат да преминават. След граничния пункт "Капитан Петко Войвода" на около 20 км на гръцка територия стачкуващи спират товарните автомобили. Пропускат само леки коли и автобуси. През граничните пунктове "Маказа", Ивайловград и Златоград движението е нормално", каза Любенова.

Няма данни за блокирани туристи на българо-гръцката граница заради стачките

На граничния пункт Илинден през по-голямата част от деня не се допуска преминаване и на леки автомобили и автобуси. Опашки обаче има само на Кулата. Там колоната от тирове вече достига 15 километра.

Красимир Дочев е един от шофьорите, който вече 24 часа е на 4 километра преди границата в Гърция.

"Положението е фрапантно. Нямаме никакви условия - ниво вода, нито храна. Нямаме тоалетни. Горивото спада. Няма къде да заредим. Карам стока - 24 тона охладено месо. Какво ще го правя? Ние сме на 4 км от границата, но колко можем да носим - едно шише вода. Обаждахме се на 112, на посолствата. Никой нищо не казва", оплака се Дочев.

Премиерът Борисов разговаря с Ципрас за блокадата по границата

Красимир Лалов от Националния съюз на българските превозвачи коментира, че тези проблеми се повтарят всяка година и е крайно време държавата да се намеси.

"Надяваме се държавата да удари по масата и да каже стига", заяви Лалов.

Междувременно гръцкият посланик у нас обясни, че проблемът на границата едва ли ще се разреши бързо. Той уточни, че за четвъртък се готви общонационална стачка в Гърция и до тогава едва ли ще се намери решение на ситуацията. С оглед на продължаващата блокада от пътната агенция поставиха 12 химически тоалетни на пътя преди граничния пункт Кулата-Промахон, за да могат шофьорите да имат поне минимални хигиенни условия.