училище класна стая
училище класна стая / Thinkstock/Getty Images
Учителската професия може да бъде преди всичко призвание. Добрият пример е от Основно училище "Пенчо Славейков" в пловдивския квартал "Столипиново". Там преподава Роси Златева, която е заменила високоплатената си работа в София, за да стане учител в Пловдив, съобщава БНТ.
 
Повече от 20 години Роси Златева работи на високи ръководни длъжности в София. Била е директор на завод, дилър на автомобили и мениджър на фирма. Решава обаче рязко да смени професията - мести се в Пловдив и вече трета година преподава по математика в Основно училище "Пенчо Славейков".
 
Младата учителка, която дава знания на деца от няколко села (ВИДЕО)

"В областта на икономиката съм постигнала почти всичко, което съм искала и мисля, че моите знания, моят опит, моите умения ще бъдат полезни на децата, особено на деца от ромски етнос, които нямат възможността да се срещат с хора, извън тяхната общност", казва Златева.

Роси Златева
БНТ

За да научат по-лесно предмета, Роси използва различни методи на преподаване и залага на иновативните подходи. Така децата влизат с голямо желание в час.
 
"Много е трудно. Ако няма нагледни материали - те да го виждат, да го пипнат, много трудно разбират материала. Така че аз винаги подготвям по нещо по-различно, по-интересно, за да могат в игра да научат това, което трябва да научат в часа", обяснява Златева.
 
Роси е категорична, че освен учителите, родителите също трябва да участват в образователния процес на децата си. Тя е твърдо убедена, че няма да замени отново професията си и ще остане в класната стая, за да гради заедно с децата едно по-добро бъдеще.
БНТ