Приключи разследването на трагедията в село Бисер от 2012-а
Приключи разследването на трагедията в село Бисер от 2012-а / снимка, архив: Impact Press Group

Разследването на причините за наводнението в харманлийското село Бисер е приключило и предстои в едномесечен срок наблюдаващият делото от Районна прокуратура - Пловдив прокурор да се произнесе с акт, съобщи пресаташето на Пловдивската апелативна прокуратура Боряна Димитрова.

В ранните часове на 6 февруари 2012 година след скъсването на стената на язовир "Иваново" освободената водна маса заля село Бисер. Общо 9 бяха жертвите от високата вода и наводнението - мъж и жена от село Иваново, мъж от село Лешниково и шестима жители на село Бисер.

СНИМКИ: 6 февруари 2012 година: Воден ад в Харманлийско

Екип следователи от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура - Пловдив е водил делото, което съдържа над 6000 листа в 26 тома. Вещи лица са изследвали, сравнявали и се запознали с над 10 000 страници документи. Разпитани са над 600 свидетели и са изготвени 2 комплексни технически и 6 съдебно-медицински експертизи по досъдебното производство за причиняване на наводнение по непредпазливост, вследствие на което са настъпили смъртни случаи и значителни вреди, се казва още в съобщението на държавното обвинение.

До приключването си делото се е водило първо в Хасково, след това е било прехвърлено във Военно-окръжна прокуратура в Пловдив, след което е било изпратено във ВКС. Оттам е дадено за наблюдение в Районната прокуратура в Пловдив по разпореждане на главния прокурор.

Източник: БТА