Приключи екшънът в „Горна баня” след 11-часова блокада
Приключи екшънът в „Горна баня” след 11-часова блокада / снимка: БГНЕС
Приключи екшънът в „Горна баня” след 11-часова блокада
77572
Приключи екшънът в „Горна баня” след 11-часова блокада
  • Приключи екшънът в „Горна баня” след 11-часова блокада

След 11-часова блокада приключи екшънът с 35-годишния мъж, който се барикадира в дома си в „Горна баня" с оръжие и цяла нощ държа полицията на крак.

Минути след 06.00 часа мъжът скочи от покрива на къщата си и падна върху платнище в двора. Под охраната на полицията младият мъж беше качен в линейка и откаран в болница. Той е със счупен нос и фрактура на глезена.

Преди да скочи психично болният развя бялата си тениска и скандира: „Да живее България!". Още снощи баща му, който оказа пълно съдействие на полицията в преговорите, обясни, че синът му често имал навика да влиза в ролята на опълченец.

Операцията на полицията в „Горна баня" продължи от 19:30 часа в четвъртък до 6:30 часа тази сутрин. През цялата нощ екипите на МВР, съвместно с психолози, се опитваха да убедят 35-годишния Лъчезар доброволно да се предаде. Той обаче остана заключен на втория етаж на къщата, откъдето на няколко пъти стреля по колите на полицията.

От стрелбата с въздушния пистолет леко са пострадали няколко полицаи. Решението да не щурмуват къщата, докато някой не е реално застрашен, беше категорично.

Директорът на столичната полиция Младен Маринов лично ръководеше операцията: „Ще използваме сила, когато всички други методи и действия не дадат резултат. Единствено, когато има заплаха за неговия живот и живота на другите".

Лъчезар е живеел единствено с баща си и няма данни да е имал работа или някакво постоянно занимание. Майка му е починала преди години, а брат му се е самоубил пред очите на бащата Найден в таксиметров автомобил пред дома им. Лъчезар се води на отчет с диагноза „шизофрения" от 5 години.

Не са ясни причините, поради които е избухнал снощи и решил да стреля с въздушния пистолет по прозорците на съседната къща. Именно с това семейство от години Лъчезар е имал дребни битови спорове, разказаха хора от квартала.

Съседи разказаха, че не са имали проблеми с 35-годишния мъж: „Стоеше си вкъщи, ходеше на пазар. Имаше спор със съседи заради бор, който реши да отсече, но това беше преди време. За да не направи някаква беля, хората го отсякоха".

Въпреки че съседите не помнят Лъчезар да е създавал други проблеми или да е проявявал агресивно отношение към някого, те изразиха притеснение за това какво може се случи след като младият мъж се върне в къщата и коментираха, че в квартала имало много деца. Тепърва предстои разследващите да разберат как психично болният мъж се е сдобил с оръжие, за което още вчера баща му е обяснил, че не знае.