/ ThinkStock/Getty Images
Всички пенсии ще се увеличат с 5,7 на сто от 1 юли 2019 година. Оттогава минималната пенсия става 219 лева, а таванът на пенсиите 1200 лева. Това предвижда бюджетът на Държавното обществено осигуряване за 2019 година, приет окончателно от парламента.
 
Бюджетът на ДОО за догодина ще е балансиран

Максималният осигурителен доход от 2019 година ще се повиши от 2600 до 3 хиляди лева. От опозицията възразиха срещу предложението на управляващите. Хасан Адемов от ДПС настоя максималния осигурителен доход да се замрази.
 
„За да има предвидимост, прозрачност и възможност сериозните фирми, които гласуват за вас, да не бъдат излъгани“, каза Адемов.
 
През 2019 самоосигуряващите се лица ще се осигуряват вече на 560 лева. Земеделските производители и тютюнопроизводителите от 2019 година ще се осигуряват на 400 лева вместо сегашните 350 лева.
 
Управляващи и опозиция бяха на различни позиция относно минималния осигурителен доход. Светла Бъчварова призова да се замрази сумата на която се осигуряват стопаните:
 
„Увеличаването на минималния осигурителен доход води до отпадане на земеделски стопани всяка година от подпомагане и от осигуряване. Около 40 000 са земеделските стопани, които се осигуряват. Повярвайте ми, след тази стъпка, за втора поредна година 50 лева увеличение, през следващата година ще бъдат още по-малко“.

Какъв е делът на злоупотребите с фалшиви инвалидни пенсии?

Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се запазва на 9 лева. Управляващото мнозинство не прие предложението на БСП за преизчисление на пенсиите. Аргументите на Светла Ангелова от ГЕРБ:
 
„Защо вие, когато управлявахте, не предложихте преизчисляване на всички пенсии с доход от предишни години. Защо тогава не го направихте? Ние знаем, че вие сте царе на популизма, на фалитите и дефицитите“.
 
Не беше прието предложението на БСП да се увеличи обезщетението за майчинство. И през 2019 година то остава 380 лева.
 
Това е реалистичен план на осигурителната система, заключи социалният министър Бисер Петков.
 
„Пенсиите от началото на следващата година ще се изчисляват по нов начин, който ще улесни бъдещите пенсионери при упражняване на правото им на пенсиониране и по-тясно ще обвърже осигурителните права с осигурителния принос“, каза министър Петков.
 
Средният размер на пенсията през следващата година ще бъде 386 лева.