На 27 август, петък, от 9:30 часа президентът Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на третата по численост парламентарна група в 46-ото Народно събрание „БСП за България“, съобщиха от Президентството.

Новината съобщи и лидерът на БСП Корнелия Нинова. "Получихме покана от президента да получим третия мандат".

БСП ще приеме третия мандат, ако им бъде връчен

По-рано от "Има такъв народ" обявиха, че няма да влизат в разговори за третия мандат.

Президентът връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС по-рано този месец. Те обаче го върнаха веднага.

„Има такъв народ“ върнаха изпълнен мандат, но все още не е ясно кой ще гласува за правителството им (ОБЗОР)

Първият мандат бе върнат от "Има такъв народ", след като те не успяха да постигнат договорка за подкрепа от т.нар. партии на протеста заради разногласия около част от номинираните за министри фигури. Кандидат за министър-председател на ИТН бе Пламен Николов.



Петък е и последният срок, в който президентът трябва да връчи третия мандат. Той няма ограничение в срока, в който ще предложи правителство, докато не излъчи министър-председател. Тогава отново започва да тече 7-дневен срок, в който ще трябва да събере подкрепа или да върне мандата.

Ако и този опит се провали, президентът ще разпусне 46-ия парламент и ще насрочи нови трети поредни парламентарни избори.