Близо 72 часа преди да изтече крайният срок, в който президентът Румен Радев да връчи третия мандат, партиите в парламента промениха фокуса си. Така вместо коментари дали той изобщо ще бъде осъществен, вече се заговори за име на потенциален премиер. Идеята е да бъде номинирана настоящият председател на парламента Ива Митева, съобщава NOVA.

Първо съпредседателят на „Демократична България” Атанас Атанасов заяви в понеделник, че Ива Митева има качествата да оглави бъдещ кабинет. И според Николай Хаджигенов от „Изправи се БГ! Ние идваме!” сегашният председател на парламента може да бъде следващият министър-председател. От „Има такъв народ” обаче са лаконични.

„Има много достойни хора в нашата парламентарна група”, заяви Иво Атанасов, „Има такъв народ”.

Останалите партии първо настояват да видят развръзката с третия мандат в петък.

„Нека да проявим търпение, да изчакаме до петък, да видим кой ще е мандатоносителят, съобразно партиите, които биха застанали зад едно такова мнозинство, първо ще се набележи профил на евентуалния премиер и след това ще бъдат спрягани конкретни имена”, заяви Атанас Зафиров от БСП.

„Право да номинира премиер ще има парламентарната група, която ще приеме мандата. Аз съм работил с г-жа Митева и в предишното й качество, преди да е председател на парламента. Вярвам, че има какво да даде на българските институции, но пак не бих коментирал хипотезата за премиерски пост”, това заяви Атанас Славов от „Демократична България”.

„Нямаме никакви причини да си променяме позицията относно третия мандат. Няма параметри, които да са ни известни. Нямам нищо против г-жа Митева, тя е председател на Народното събрание. Когато се поднасят подобни идеи на публиката, все пак е хубаво те да са добре структурирани”, това пък каза Даниел Митов от ГЕРБ.

"Ива Митева е прекрасен професионалист, вие изхождате от думите на други политически лидери, които се опитват да играят ролята на умиротворители, а самите те бяха в основата въобще да се стига до трети мандат", коментира Балабанов от ИТН.

"Не забравяйте от "Изправи се БГ! Ние идваме!" с какво сравниха Ива Митева преди две седмици, сравниха я с порода куче", каза още Балабанов.

Балабанов припомни, че след като бъде връчен третият мандат, останалите партии имат 175 депутати, така че могат да направят стабилно правителство. Ако не успеят да го съставят, конституционната логика е, че вървим към нови избори, отбеляза той.

Председателят на парламента Ива Митева беше лаконична в коментара си пред журналисти: "Нека изчакаме президентът да вземе своите решения и да изпълни конституционните изисквания".
NOVA