Ще има и преизчисление на пенсиите, заяви председателят на парламента
Актуализацията на бюджета се обсъжда сериозно и задълбочено и ще мине на първо и второ гласуване по график. Това заяви на пресконференция в Разград Ива Митева, председател на Народното събрание, цитирана от БТА.

"Друг е въпросът дали бюджетът ще бъде приет с тези параметри, с които е внесен, защото както ние, така и колегите от "Демократична България" и БСП, имат обструкции по отношение на отделни параметри" - коментира тя. Затова министрите са изготвили и актуализирана картина, на Консултативния съвет при президента са представили нова информация и нови данни, така че всичко ще бъде взето предвид, като се работи усилено по този въпрос, допълни Митева.

Ива Митева: Янев ме увери, че обстановката с пожарите в Родопите се успокоява

Преизчисляването на пенсиите също трябва да се случи, но категорично не по начина, по който е внесен от БСП, смята Митева. Според нея при преизчисляването всички пенсионери трябва да получат увеличение, а не само определен брой от тях.

Председателят на парламента изтъкна, че това, което не приема, е популизмът. "Да, много е хубаво да се обещават много пари, но трябва да се вижда реалната картина" - каза тя. Затова призивът и молбата й към политиците - и към парламента, и към президента, и към Министерския съвет, е да се спре с популизма и да започне да се говори за реалните действия, които трябва да се извършат. Според нея парламентът е започнал да работи добре, има обединение около някакви параметри, затова е обнадеждена, че актуализацията ще се случи.

Ива Митева призова правителството и президента да не оказват натиск на парламента за актуализация на бюджета

Президентските избори, според Митева, ще са през ноември и от гледна точка на икономии е по-добре да са две в едно, ако не се състави редовно правителство. В очакване на кого ще бъде връчен третият мандат тя сподели, че според нея ще е по-добре да го получи ПГ"Изправи се БГ! Ние идваме".

Ива Митева е на неофициално посещение в Разград и ще се срещне с млади хора, които са ѝ писали. Тя обеща по-често да идва в Разград, защото иска да помогне на града.
БТА