Това коментират политическите сили в 46-ото Народно събрание
След като ГЕРБ-СДС получиха днес и веднага върнаха на президента Румен Радев мандата за съставяне на кабинет като втора политическа сила, политици в парламента от различни групи коментираха създалата се ситуация.

В петък сутринта от партията на Бойко Борисов представиха пред медиите какво би било правителството им, ако управляват. Председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова определи ставащото през последните седмици като цирк и упрекна партиите на протеста, че бягат от отговорност и не желаят да управляват. Напоследък има наплив за опозиция и липса на желаещи да управляват, обобщи тя.

Радев връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, веднага го върнаха

"Не ни пука какво говорят ГЕРБ, те не трябва да са в Народното събрание", лаконично отговори в кулоарите на парламента председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

Дали ще има правителство с трети мандат е въпрос на преговори, посочи Георги Гьоков от "БСП за България". Обстановката, в която се намираме в момента, е изключително сложна и всеки отговор е верен - "да", ще има правителство, както и "не", няма да има, посочи той. Всичко зависи от хода на едни преговори, при добра воля винаги има шансове, смята депутатът. Оттук нататък остава малко време, сигурно намаляват шансовете за кабинет, каза Гьоков. Той отново потвърди, че ако левицата получи трети мандат, ще преговаря с всички парламентарни сили извън ГЕРБ и ДПС.

ГЕРБ представи проекта си за правителство само за да видят потенциала им (ВИДЕО)

Председателят на ПГ "Демократична България" Христо Иванов очаква да бъде направен опит за намиране на някаква работеща формула, част от която да бъде именно какво да се случи с третия мандат. Не става въпрос "дайте го на нас, пък после ще мислим", обясни той. И посочи, че вариантът за работеща формула е споразумение между партиите извън ГЕРБ и ДПС, да се осигури управление за няколко месеца, при ясни механизми за управление.

Иванов смята критиките, че НС не съумява да излъчи правителство, за основателни. По думите му, ГЕРБ се "качва" върху очевиден проблем. Следва последен шанс, мисля, че в крайна сметка отговорността ще надделее, надявам се реалностите да надделеят, изтъкна Христо Иванов. Според него не е удачен вариант избори "две в едно", защото логиката на президентските и парламентарните избори е много различна. Но ще бъде много трудно да се заобиколи този вариант, съдейки по начина, по който се развиват нещата. Трябва първо да се обсъди актуализацията на бюджета, подчерта депутатът.

Доближиха ли се партиите до съставяне на кабинет след поредните консултации при Радев

Иванов смята още, че е време парламентът да започне да формира решението си кога да насрочи президентските избори.

Мисля, че колегите се убедиха, че не е много лесна работа да се състави правителство, коментира Хамид Хамид от ДПС. Според него математически е възможно това да стане без ГЕРБ и ДПС. За третия мандат отговори, че има разписана конституционна процедура - в седемдневен срок държавният глава да връчи третия мандат на парламентарна група, но те кога ще го върнат, няма срок.

Политиците потвърдиха, че очакват от срещата на Председателския съвет на НС с ЦИК да стане ясно каква е техническата възможност за провеждане на избори "две в едно".

БСП ще приеме третия мандат, ако им бъде връчен

Ако се получи избори "две в едно", ще бъде състезание "две в едно", ние няма да се противим на никакви дати, каза Татяна Дончева от ПГ "Изправи се БГ!Ние идваме!". Според нея, "ако няма вразумление, да се вкарва на някого насила акъл не е реалистична задача". Ние, каквото е зависело от нас, смятам, сме го направили досега и ще направим оттук нататък, подчерта депутатът. Ключът е у "Има такъв народ", категорична е тя; ако те не желаят да участват в правителство, такова не може да бъде съставено. Според Дончева от няколко дни има едно "подаване на топката" между ДПС и ИТН, което недвусмислено говорело за създадени отдавна трайни отношения. Знаете, че ДПС са категорични противници на служебните министри, на реформи в съдебната система, при разпределянето на постоянните комисии Движението получи най-ресурсните, даде аргументи политикът. Според нея това показвало "други отношения" с ИТН, които досега не са били "говорени".
БТА