Стефан Янев беше успешен министър-председател в трудни за България времена. Именно неговото правителство започна промяната и  организира честни избори, които докараха на власт сегашните управляващи. Това заяви президентът Румен Радев в първи коментар след избирането на новия министър на отбраната.

Янев с първи думи към Петков след оставката: Не съм твой министър и няма да бъда (ВИДЕО)

След като по-рано защити бившия си съветник, днес държавният глава заяви, че е очаквал повече от Янев.

"Като министър на отбраната очаквах повече от него и като инициатива, и като ангажимент към българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност и ускоряване на процесите за модернизация", допълни Радев.

Той отрече да подготвя нов политически проект.

"За пореден път вървят всякакви слухове за някакъв мой нов политически проект, с нови подставени лица - искам още веднъж да заявя, че не правя никакви политически проекти с никой. Изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия", категоричен бе Румен Радев.

Той заяви, че познава Драгомир Заков и работата му като представител на България в НАТО. "Моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен", каза още той. По думите му от Брюксел не винаги човек може да добие реална представа за тези процеси.

Президентът допълни, че очаква от министъра на отбраната, без значение от името му, да отстоява българския национален интерес.

И още: Румен Радев нарече случващото се в Украйна като братоубийствена, срамна агресия и война, която заслужава санкции.

Ракетна атака по телевизионната кула в Киев (ВИДЕО)

"Цяла Европа и светът се обединяват около това. Що се отнася до военно оборудване, това е решение, изцяло в правомощията на българското правителство. Важно е българският парламент, ако има такова решение, да го утвърди", заяви още Радев.