Стефан Янев с първи думи след гласуваното му освобождаване като министър на отбраната. Малко по-рано Народното събрание почти единодушно освободи Янев като министър на отбраната и избра Драгомир Заков на негово място.



В профила си във Фейсбук той публикува видеообръщение. "В разгара сме на криза. Криза, която вече сериозно размести пластовете в системата на международните отношения и е на път да промени нейната логика", каза той и поясни, че тя има потенциал да доведе до катастрофални последици в много отношения - до хуманитарна катастрофа, но също и до сериозни икономически, финансови и социални последици.

Новият военен министър Драгомир Заков положи клетва пред депутатите

"От действията и решенията, които взимаме в момента, ще зависи как ще премине България през този труден период, който ни очаква. А перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на останалите политически сили в страната в момента, е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези", подчерта Янев. 

"Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданието на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията", каза той и допълни, че те са мъдри и няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании, в нечий интерес.

Той обясни, че основната задача на политическото ни представителство днес, фундаменталната отоворност на политическия ни елит, е да защити адекватно националния ни интерес.

Обрат: Оттеглиха кандидатурата на Тагарев, предлагат нов военен министър

"А националният ни интерес е това, което гарантира свободата, сигурността и благополучието на българските граждани. Това, което спомага да съхраним националната си идентичност и държавността ни. Това, което ще осигури бъдеще на нашите деца", подчерта още Янев.

"Националният интерес трябва да бъде защитен, включително и в многостранните формати, в които участваме. Тези формати не следва да детерминират, да предопределят интересите ни.

Те са единствено инструментариум и механизъм за реализирането на нашите интереси", каза той и подчерта, че не винаги решенията, които се взимат в съюзни формати са правилни и добри за България.

Петков предлага Тодор Тагарев за нов министър на отбраната

Янев заключи: „Не се чувствам виновен за нищо, което съм казал или направил. Във всичките си действия съм се ръководил от интересите на България. Затова когато казвам нещо, знам защо го казвам.

Когато взимам решение знам защо го взимам. Накрая ще се обърна към министър-председателя: Уважаеми г-н министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на Република България и служа единствено на родината и ще продължа да го правя“.

Припомняме, че министър-председателят Кирил Петков поиска оставката на военния министър заради войната в Украйна. На 28 февруари отново в пост във Фейсбук той написа, че по никакъв начин не може да бъда повече част от тази правителствена конструкция. "Обръщам се с изключителна признателност към българските граждани, които застанаха зад мен.



Разбира се, по никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция. Специално благодаря на тези от Вас, които излязохте и публично изразихте своята подкрепа. Това ми връща надеждата, че нашата държава има бъдеще", написа той.

С позиция излезе президентът Румен Радев. "Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес".

Янев отново използва профила си във Фейсбук, където написа, че няма да подаде оставка. "Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред.



Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната".

А вече в два поредни дни се провежда протест в центъра на София в негова подкрепа. Около 100 човека се събраха през днешния ден първо пред сградата на парламента, а после и пред Министерство на отбраната, за да изкажат подкрепата си за Янев. Под въздействието на патриотични песни те скандираха името му.

Правителството поиска от председателя на парламента да свика Народното събрание на извънредно заседание на 1 март. В понеделник министър-председателят Кирил Петков свика извънредно заседание на Министерския съвет, на което бе поискана оставката му.

Радев: Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза е риск

"Никой министър няма право на собствена външна политика, особено във Фейсбук. Никой министър не може да каже, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Това правителство няма да гони стабилност, а правилни действия и принципни позиции.

Мой министър не може да ползва думичката "операция", вместо думичката "война". Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря", обясни Петков.

Първото предложение за министър на отбраната бе проф. Тодор Тагарев. Преди началото на извънредното заседание на Народното събрание Петков оттегли това предложение и предложи Драгомир Заков, дипломат от Брюксел.

А преди да бъде назначен за министър на отбраната Стефан Янев беше служебен министър-председател от 12 май 2021 г. Именно в неговия кабинет сегашният премиер Кирил Петков бе министър на икономиката.