/ Георги Димитров
Демонстрация в подкрепа на министъра на отбраната Стефан Янев се проведе пред Министерския съвет.

Георги Димитров

На 1 март депутатите се събират на извънредно заседание, за да гласуват оставката му.

Георги Димитров


По-рано днес министър-председателят Кирил Петков обяви, че свиква заседание на Министерския съвет, където ще поиска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. След заседанието стана ясно, че е взето решение и Министерския съвет иска оставката на Янев.

Георги Димитров


За нов министър на отбраната от "Продължаваме промяната" предлагат проф. Тодор Тагарев. Всеки един от коалиционните партньори има право да предложи кандидати за поста, обясни Петков.

Георги Димитров


С позиция излезе президентът Румен Радев. "Смяната на министъра на отбраната в разгара на военна криза в съседство е риск, отговорността за който ляга върху управляващата коалиция. В избора на министър мнозинството трябва да се ръководи от разбирането за суверенитет, професионална компетентност и способност да се отстоява българския интерес".

Късно вчера Стефан Янев използва профила си във Фейсбук, където написа, че няма да подаде оставка.

"Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната".