Ще връча втория мандат скоро, няма да губим време. Но няма да е преди Нова година.


Това каза президентът Румен Радев, който взе участие в традиционния ритуал за запалване на свещите за Празника на светлината – Ханука, който се състоя в Централната софийска синагога.


Държавният глава запали първата свещ от ритуалния свещник, заедно с второкласничката Ава. Сред официалните лица на събитието бяха още кметът на София Йорданка Фандъкова, народни представители, министърът на външните работи в служебния кабинет Николай Милков, представители на религиозните общности в България и на дипломатическия корпус.

Заедно с президента беше и съпругата му Десислава Радева. По повод празника Ханука в синагогата се събраха стотици евреи. Кметът на София Йорданка Фандъкова запали втората свещ от ритуалния свещник.

"Искам да благодаря на Организацията на евреите в България „Шалом“, на Централния израилтянски духовен съвет и на всички вас, представителите на еврейската общност в България, за възможността да споделим заедно този голям и обичан празник", каза в словото си президентът Румен Радев. "Тук винаги усещам сърдечен прием, така както векове във всеки български дом са желани гости съседите християни, мюсюлмани и евреи", добави той.

По думите му Ханука от векове носи надеждата за тържеството на светлината, за победата над злото, за обновлението и вярата ни в утрешния ден. В днешното време на засилващо се противопоставяне, когато гласът на разума все по-често е заглушаван от омразата, нашето послание тази вечер е по-силно от всякога, защото историята неведнъж ни е казвала, че светлината може да си проправи път само с нашата просветеност и отговорност, допълни държавният глава.

Президентът вярва, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 г. във всеки храм в България, без значение от вероизповедението, заедно ще отправим молитва за мир и благоденствие, и разбирателство. Нека пуснем светлината в сърцата и домовете си, за да озари тя и целия свят, каза Радев.
Константин Костов/БТА