Президентът призова да не се прибързва с Велико Народно събрание
Президентът призова да не се прибързва с Велико Народно събрание / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Президентът призова да не се прибързва с Велико Народно събрание
65306
Президентът призова да не се прибързва с Велико Народно събрание
  • Президентът призова да не се прибързва с Велико Народно събрание

Президентът Росен Плевнелиев предупреди, че не трябва да се прибързва със свикване на Велико Народно събрание.

Държавният глава посети Националната гвардейска част по случай празника на военното формирование и 134-годишнината от създаването на българската гвардия.

По повод искането за импийчмънт Плевнелиев призова хората, които подкрепят инициативата, първо да прочетат изявлението му.

Посланието е проработило, след като са се изсипали толкова критики, анализира президентът и допълни, че през последните месеци е доказал своята независимост.

Той се надява, че всеки, който сложи подписа си под искането за импийчмънт, не се е поддал на политическата пропаганда на една или друга партия.

„Надявам се да са прочели моето изявление и след това да дадат сами своята оценка. Много се надявам и ще се радвам също така, ако получа обратна връзка от гражданите и от тези, които са недоволни - с кое точно изречение, с коя точно теза в моето изявление пред нацията те са недоволни", обясни държавният глава.

Плевнелиев допълни, че основният призив, който е отправил, е да не се бойкотира гласът на народа, а политиците да се вслушат в него.

"След като се изсипаха толкова много критики, значи е проработило. Основната цел, която президентът си постави с това послание, е наистина да поставим на дневен ред проблемите пред нацията", каза още Плевнелиев.

Президентът предупреди, че много внимателно трябва да се подхожда към идеята за свикване на Велико народно събрание:

„Нека да си дадем сметка, че Велико Народно събрание означава 400 депутати, които нямат срок. Ако не е подготвено добре, те могат да седят и 10 години в парламента, защото те имат възможност да отговорят на един-единствен въпрос - какво променяме в Конституцията. Ако това не е подготвено добре, ще вкараме държавата в огромен хаос".

Плевнелиев не отговори конкретно дали ГЕРБ трябва да се върнат в парламента, но допълни, че е важно всеки да направи своята стъпка и да оцени позицията си.