/ БГНЕС
Президентът Румен Радев намекна, че може да направи партия. Това стана ясно по време на гостуването му в "Панорама".

Той загатна, че може да направи партия, но това зависи от времето и други фактори. Радев каза, че неговата партия е партията на демократите и родолюбците.

За първи път от много време насам Радев не се дистанцира от БСП, а благодари на социалистите, че са го издигнали.

Президентът обясни и каква е причината да се раздели с началника на кабинета си Калоян Методиев. Категорично не е празненството на БСП, заяви той. "Българските социалисти са хората, които издигнаха кандидатурата ми за президент, за което съм им признателен, аз не съм се отклонил, а и те също продължават да ме подкрепят. Българските социалисти осъзнават интригите и няма да им се подадат", добави той.

Президентът се оправда и защо не свиква КСНС за коронавируса - защото досега нямало изпълнение на решения на нито едно от проведените заседания на "Дондуков" 2.

Той бе запитан и за стиснатия юмрук. Радев отговори, че не е единственият президент, който го прави и насочи погледите към президента на САЩ Доналд Тръмп.

За пореден път той разкритикува управляващите и кабинета по всички теми, в това число и за позицията ни за Северна Македония.

Република Северна Македония трябва да реши дали да продължи с омразата и идеологемите от миналото или да тръгне към демократично бъдеще, заяви президентът. България трябва да отстоява своята история, език и идентичност. Никой друг освен нас няма как да го направи. Аз съм убеден, че работейки кооперативно и откровено с нашите съседи и братя, ще намерим правилното решение. Но след като Договорът за добросъседство не ни води до тях, ние сме в правото си да търсим права. Вижте как го направи Гърция, каза още той. Не може да има безусловна подкрепа. Той отбеляза и факта, че Германия се вслушва в нашите аргументи.

Радев коментира и посещението си в Естония. Естонската страна не ми е прекратявала визитата. "Това е споразумение между мен и президента на Естония", коментира още Радев.

Президентът определи внушенията, че „пръска зараза у нас и в чужбина” като манипулативни и символ на безсилие, но призна, че е бил информиран за това, че ген. Петров е бил заразен.

В неделя следобед получих кратко съобщение „ген. Петров е заразен” от неоторизиран орган, заяви президентът по повод скандала, разиграл се по време на визитата му в Естония. Според президента някой е побързал да направи скандал и именно в това се състои проблемът. Той няколко пъти повтори, че РЗИ не е била уведомена. Моралният пример на президента е в спазването на закона, аз съм спазил закона, каза още Радев.

Той посочи, че е имал ясна уговорка с естонската президентска. "Моето посещение беше от две части. Единият ден "Три морета" инициативата, където взех домакинството и знамето. Следващиягт ден беше за официално двустранно посещение. Само аз от всички други президенти имах покана за такова посещение. След като казах на президента на Естония: "Вие имате притеснения, няма да го правим". Това е споразумение за отлагане, а не за прекратяване на посещение", допълни още президентът.

Напрежение пред БНТ заради гостуването на президента

Радев заключи, че всяка вечер телевизиите показват две различни реалности по отношение на коронавирусната епидемия.

А още преди началото на гостуването му, протестиращи от различни лагери се събраха пред сградата на Българската национална телевизия, където чакаха да пристигне президентът.