Президентът иска превантивни действия по отношение на наводненията
Президентът иска превантивни действия по отношение на наводненията / DarikNews.bg, Пловдив, Виктор Кадири
Росен Плевнелиев за наводненията
53253
Росен Плевнелиев за наводненията
  • Росен Плевнелиев за наводненията

Трябва да се действа превантивно, да има ред в системата и да се знае кой носи отговорност, това заяви президентът Росен Плевнелиев във връзка с последното наводнение в село Дъбене. По думите му е задължително да се знае кой е собственик на всеки язовир, кой оперира с него и какви концесионни договори се сключват. Оптимист съм, че водната реформа в България ще бъде приета, категоричен бе държавният глава.

„Трябва да се действа превантивно. Не да чакаме една стена да се спука, а да сме огледали, да сме взели мерки и да се знае кой носи отговорност. В рамките на тази година, както поехме ангажимент и в президентската институция в рамките на месеца на политическите консултации, водната реформа в България ще бъде приета. Това са предпоставките. Всеки ден се случва нещо на територията на държавата, ще продължава да се случва. 100 литра интензивен дъжд на квадратен метър е нещо изключително сериозно. За мен по-важното е, първо - да има адекватна реакция, и още по-важното - да има ред в системата, така че да се знае кой носи отговорност", каза още държавният глава.

Президентът бе на посещение в Пловдив, където се запозна с реализацията на проект за превенция на изоставянето на деца на фондация „За нашите деца".

Пловдивският модел за превенция на изоставянето на деца може да бъде разпространен в цялата страна, тъй като има над 80% успеваемост, заяви Плевнелиев.

Този успех се дължи на факта, че не се работи на парче, а се разговаря с рисковите майки още по време на бременността. Този тип практика трябва да се подкрепя, за да може след време деинституционализацията да замени класическите домове за деца, категоричен бе президентът.

Други новини от Пловдив