Пресечен е трансграничен канал за пране на пари
Пресечен е трансграничен канал за пране на пари / снимка: БГНЕС

Държавната агенция за национална сигурност съвместно със Софийска градска прокуратура и чужди специални служби е пресякла дейност на международна престъпна група, свързана с трансграничен канал за пране на пари, придобити по престъпен начин. Групата е действала на международни ниво, а България е била транзитна точка за финансовите операции.

Заместник-градският прокурор Роман Василев заяви, че при осъществените арести в страната са задържани двама чужди граждани, които са сред организаторите на трансферите и легализирането на средствата. Уточнява се каква е ролята на българските лица в канала.

„При осъществените арести и обиска в страната и в чужбина са задържани чужди граждани, които са реалните организатори на престъпната схема за трансфер и легализиране на средствата. Страната е използвана като транзитна точка. Към настоящия момент са запорирани сметки над 8 милиона долара и 3,5 милиона евро, които към момента на провеждането на операцията са били предназначени за трансфер към различни бенефициенти на територията на трети държави. Същевременно са запорирани сметки в чужди търговки банки, за които имат данни, че са част от изградената престъпна схема. Към настоящия момент продължава провеждането на процесуално-следствени действия за изясняване на ролята на българските физически и юридически лица, ангажирани с функционирането на съответния пресечен канал.

Софийска градска прокуратура работи по случая от десет дни и тепърва ще търси всички финансови институции на територията на България, които са били транзитна точка в трафика.

Партньорството с чуждите страни ще продължи до разбиването на целия канал.