Служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Берлин в Конференцията за възстановяване на Украйна, съобщиха от правителствената пресслужба. Основната цел на форума в германската столица е да мобилизира международната подкрепа за реконструкция, реформа и модернизация на Украйна.

Главчев ще вземе участие в официалното откриване на конференцията днес. Ще присъстват и германският канцлер Олаф Щолц, украинският президент Володимир Зеленски и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Служебният министър-председател ще участва в работната среща на държавните и правителствени ръководители на тема „Международна подкрепа за Украйна и мобилизация на частни инициативи за възстановяването на Украйна". 

Главчев ще направи изказване в рамките на сесията на ръководителите на делегации. Той ще присъства също на приема, даван от президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

На 7 юни т.г. от Организацията за образование, наука и култура на ООН съобщиха, че близо 30 страни са обещали да увеличат подкрепата си за възстановяването на украинския културен сектор чрез координацията на ЮНЕСКО по време на срещата във Вилнюс по инициатива на Литва. България също е сред тези държави.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ирина Евгениева/БТА