Първите мъже в държавата се самоизолираха след вчерашното заседание на КСНС. Министър-председателят и държавният глава са контактни НА председателят на Народното събрание Никола Минчев, който снощи е дал положителен тест за COVID-19.

Кирил Петков се самоизолира

Във връзка с провелото се вчера заседание на Консултативния съвет за национална сигурност и положителната проба за COVID-19 на един от участниците, прессекретариатът на държавния глава информира: Президентът Румен Радев и представителите на неговия екип, участвали в заседанието, са се самоизолирали. Всички са в добро здраве. Предприети са мерки за нормалното функциониране на президентската институция.

По-рано стана ясно, че премиерът Кирил Петков и началникът на политическия му кабинет Лена Бориславова също са се самоизолирали

Петков продължава да работи дистанционно и е в постоянна връзка с членовете на Министерския съвет, съобщиха от правителствената пресслужба. Премиерът ще бъде заместван от вицепремиера Калина Константинова за присъствени ангажименти в страната.

Президентът Румен Радев и част от екипа му се самоизолираха

В КСНС участваха и председателите на всички парламентарни групи, депутати, министри и шефове на служби.

Тестът на председателя на "Възраждане" Костадин Костадинов е отрицателен, съобщиха от партията. Те изпратиха до медиите официалния му лабораторен тест и фактура, която удостоверява провеждането му.

"Настояваме г-н Никола Минчев – председателят на НС да предостави своя положителен тест за Ковид 19, направен след консултативния съвет на 10.01.2021 г. Отправяме и запитване към РЗИ: На базата на какво се поставят под карантина здрави хора?", питат от "Възраждане".

Лидерът на "Възраждане": Ако РЗИ ми наложи карантина, ще я спазя (ВИДЕО)

Самоизолирала се е и председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Това обяви самата тя с пост във Фейсбук. Атанасова очаква резултат от направения тази сутрин PCR. Тя критикува председателят на парламента, че шест часа не е уведомил нито един от членовете на КСНС за своето неразположение.


Вътрешният министър Бойко Рашков също е в самоизолация, както и председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов. От партийния пресцентър уточниха, че той е под карантина за 10 дни като контактно лице на председателят на НС.

Рашков ще бъде заместван от заместник-министър Стоян Темелакиев докато е в карантина, съобщи МВР.  Министърът на отбраната Стефан Янев се самоизолира след направен PCR тест с отрицателен резултат, като след три дни тестването ще бъде повторено. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Министерството на отбраната. Янев се чувства добре, няма здравословни оплаквания. Неговите функции, както и присъствените му ангажименти в страната, ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра на отбраната Александър Петков.

От карантина бе освободен зам.-председателят на НС от БСП Крисиян Вигенин, съобщи самият той във Фейсбук.

"Току що получих обаждане от Столичната РЗИ, че няма да бъда поставен под карантина, тъй като съм преболедувал ковид по-малко от 3 месеца преди участието ми на КСНС вчера. Такива са правилата. Надявам се с това спекулациите да спрат."