Премиерът: Ако Русия пусне газа днес, у нас ще е в четвъртък
Премиерът: Ако Русия пусне газа днес, у нас ще е в четвъртък / Sofia Photo Agency
Ако тази вечер Русия пусне природния газ, в четвъртък вечерта той ще достигне до българските потребители, съобщи пред народните представители премиерът Сергей Станишев. На извънредно заседание депутатите изслушват доклад на кабинета за мерките, предприети за ограничаване на последствията от спирането на природния газ за България.

Премиерът припомни, че Украйна е подписала правилата за мониторинг на транзита без забележки. Според него трябва да се има предвид, че ако протоколът се подпише от всички страни без забележки в Брюксел, има определено технологично време за достигане на газа до страната ни. Той обаче увери, че българската енергийна система е в състояние да осигури необходимото електричество. „До края на месеца може да подаваме доставки на газ от хранилището в Чирен в рамките на 1/3 от потреблението”, каза Станишев.

"Правителството разглежда възможността за временно отваряне на един от спрените блокове на АЕЦ „Козлодуй” при значително задълбочаване на кризата с газа", заяви министър-председателят. По думите му в момента страната ни не е в ситуация на енергийна криза, както Словакия, за да го направи още сега.

В началото на пленарното заседание, от парламентарната група на „Атака” поскаха днес да бъде обсъдено внесеното от тях проекторешение за рестартиране на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Председателят Георги Пирински увери, че двата проекта, внесени от „Атака” и движение „Напред” за пускането на двата реактора, ще бъдат разгледани утре на съвместно заседание на трите ресорни комисии в Народното събрание.