Предварителен изпит по Български език и литература очаква кандидатите за СУ
Предварителен изпит по Български език и литература очаква кандидатите за СУ / снимка: Sofia Photo Agency

Предварителен изпит по Български език и литература ще се проведе за първи път тази година в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Датата, определена за изпита, е 3 май. Тази година всички предварителни изпити в Алма Матер ще бъдат изместени по-рано, предимно през април. Причината са матурите, които са предвидени за месец май.

Вече са ясни датите и на останалите изпити: на 5 април е изпитът по География на България, на 12 април по Математика и писменият по Журналистика, на 26 април – по История на България и Биология.

„Изпитът по Български език и литература е може би най-трудният като провеждане, като технология, като състав на изпитната комисия. Това води до блокиране на нормалната работа на факултета, но това е маловажно в сравнение с предлагането на два шанса вместо един на кандидатите”, каза доц. Бойко Пенчев, зам.-декан на факултета по Славянски филологии.

Документи за предварителните изпити ще се предлагат от 9 до 30 март. За редовните конкурсни изпити е от 24 юни до 5 юли. Тази година в Алма Матер ще се кандидатства и с оценките от държавните зрелостни изпити. През миналата година с оценки от матурите се кандидатстваше за 20 специалности. Тази година броят им нараства на 34. Оценките от матурите ще бъдат с коефициент 2,5 балообразуване за разлика от конкурсния изпит, оценката от който ще се умножава по три.

От Софийския университет увериха, че таксата за всеки изпит остава непроменена – 20 лева. Не е ясно дали ще има промяна в семестриалните такси през новата академична година.