/ ThinkStock/Getty Images
Жълт код заради очаквани интензивни и значителни по количество валежи с гръмотевична дейност е обявен в няколко области днес. Предупреждението е в сила за Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град, София-област, Перник и Кюстендил, показва справка на сайта на НИМХ към БАН.
 
В тези райони се очакват интензивни и значителни по количество валежи с гръмотевична дейност през втората половина на деня и през нощта срещу неделя. Има условия и за градушки. Локални извалявания могат да достигнат до 25-40 л/кв.м.

Като от приказките: 12 вълшебни плажа, които трябва да видите (СНИМКИ)

жълт код 9 юни
ThinkStock/Getty Images


В Източна България днес ще се задържи почти без валеж и с повече слънчеви часове. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. Максималните температури ще са предимно между 28 и 33 градуса. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.
 
Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Сутринта в отделни райони ще е с мъгла, а през деня ще има временни увеличения на облачността. Валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са от 23 до 27 градуса. Температурата на морската вода е 21-24 градуса. Вълнението на морето ще е около 2 бала.

От 10 до 36 градуса през юни
 

дъждовно
ThinkStock/Getty Images

Над планините в Западна България облачността ще е по-често значителна, след обяд - купесто-дъждовна. На много места там ще има валежи от дъжд, ще се развиват и гръмотевични бури. Над масивите от източната половина от страната ще се задържи почти без валеж. Ще духа слаб до умерен южен вятър, който вечерта ще започне да се ориентира от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 22 градуса, на 2000 метра - около 14 градуса.

В неделя и в източните райони температурите слабо ще се понижат; максималните в страната ще са между 27 и 32 градуса. На места в Западна и Централна България ще има краткотрайни валежи и гръмотевични бури, интензивни и локални, със значителни количества в отделни планински райони. Остава и вероятността за градушки. Много слънчеви часове ще има на изток.

10 романтични места в Европа, които ще ви пленят (СНИМКИ)
 
В началото на новата седмица отново бързо ще се затопли. В понеделник ще бъде предимно слънчево. След обяд над планинските райони ще има временни увеличения на облачността, но преваляванията ще са само на отделни места там.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg