Първият хеликоптер от системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS - Helicopter Emergency Medical Service), който вече пристигна в България беше официално представен днес. На авиобазата на „Гранична полиция“ на столичното летище, където е временно разположена машината, присъстваха министър-председателят акад. Николай Денков, министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков и други официални лица.

"Днес е един от онези дни, в които се чувствам горд и удовлетворен от добре свършената работа по пътя на най-важната мисия - здравето на българските граждани. Убеден съм, че възможностите, които ще предостави специфичният въздушен транспорт ще изведат цялостната система на спешната помощ на ново, качествено ниво. За това ще допринесат модерните технологии и професионално подготвените пилоти, медицински екипи и оператори. Те ще координират и осъществяват от и до всяка географска точка на България на пациенти, оборудване, органи и лекарства при необходимост", заяви министърът на здравеопазването Христо Хинков.

Вертолетът A109S Trekker, закупен с европейско финансиране от италианския производител „Леонардо“, извърши самостоятелен полет с екипаж на компанията от Италия до България, изпълнен с няколко междинни кацания.

Хеликоптерът е първият от общо шест машини. По график в края на юни тази година трябва да пристигне вторият хеликоптер, предвиден за оперативната база в Долна Митрополия, а през декември се очаква третата машина, която ще бъде на разположение в оперативната база в Сливен. Останалите въздушни линейки ще идват поетапно до 2026 г.

БГНЕС

Първите шестима български пилоти, завършили обучение в Италия, вече получиха и своите бревети – свидетелства за летателна правоспособност. Те им бяха връчени лично от министър-председателя Николай Денков на церемония през декември м.г.

В системата за спешна помощ по въздух се очакват да работят общо 36 пилоти и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които вече преминават съответните обучения. В края на февруари се очаква хеликоптерът вече да може да участва в реални спасителни мисии.

 
Иван Лазаров/БТА