/ БГНЕС, архив
Предложение: Да не почитаме националните герои с падане на колене, а със свеждане на глава
98229
Предложение: Да не почитаме националните герои с падане на колене, а със свеждане на глава
  • Предложение: Да не почитаме националните герои с падане на колене, а със свеждане на глава
Националните герои, загинали за България да бъдат почитани не с падане на колене, а само със свеждане на глава. Маршът  ”Кол славен”, изпълняван от гвардейски оркестър при отдаването на почит към героите да се замени с барабанен марш
 
Това предвиждат промени на в Устава за воинската служба, които Министерството на отбраната предлага. Промените са публикувани за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството, като преди това са съгласувани с началника на отбраната ген. Андрей Боцев.

Много военни не са съгласни с готвените изменения. Според полковника от резерва, военният историк доц. д-р Петър Ненков, приемането на промените ще е тъжно и позорно.

По традиция националните чествания у нас като 3 март, 19 февруари, 2 юни и др. се отбелязват тържествено с военен церемониал и заря с участието на армия и граждани. С промяна в Устава за войсковата служба Министерство на отбраната предлага вместо с падане на колене гражданите да почитат паметта на героите само със свеждане на глава и минута мълчание. 
 
Идеята била дадена от граждани с писма до президентството. От прессекретариата на държавния глава уточниха , че е постъпило едно предложение в края на март по електронен път, а като аргумент е посочено, че отдаването на почит на колене е „неудобно за жени и деца, особено при лошо време“.

почит национални герои
БГНЕС, архив


Посочва се още, че заетата от гражданите позиция „отнема на зрителя усещането му за съпричастност към героизма и почитта към наследеното”. От президентството писмото е изпратено по компетентност на Министерство на отбраната.
 
Последваха реакции на несъгласие с предложената промяна. "Ботев, Левски, Бенковски и други велики българи заслужават падане на колене. Ще бъде срам и позор министърът на отбраната да приеме тези промени, които според мен са му предложени от някой чиновник без да се направи обществен дебат", коментира военният историк, полк. от резерва доц. Петър Ненков. Въпреки, че промените са предложени от Министерство на отбраната, пред „Дарик” министър Красимир Каракачанов изрази мнение, че тази промяна не е необходима.

почит национални герои
БГНЕС, архив

"Военният церемониал не трябва да се променя. На колене за загиналите герои е една традиция далеч преди 9 септември. Традициите трябва да се уважават и няма смисъл да се променят", посочи той.
 
Промените във военния церемониал предвиждат и друго. Маршът „Кол Славен”, който гвардейският духов оркестър свири при отдаване на почит към героите да бъде заменен с барабанен марш. Мотивът – изпълняваният досега военен марш е руски. Според полк. Петър Ненков смяната на марша също е грешка.   

"Дори и в най-мрачните години на противопоставяне на България и Русия, този знаменит военен марш се е изпълнявал от българските военни духови оркестри", категоричен бе той. След пробива на съглашенските войски при Добро поле през 1918 година  близо 90 хиляди български войници стават заложници. Тогава маршът също е звучал.  

Предишният командир на Националната гвардейска част о.р. ген. Боян Ставрев също е на мнение, че маршът не трябва да се сменя. Според него това, че е руски не е основателна причина маршът да отпадне от военния церемониал.