/ Dariknews.bg, Деян Герговски
Когато човек посети спешен център или извика линейка, но състоянието му не се окаже спешно, да си плати. Това предложение трябва да се разгледа на обществено обсъждане, обясни за Дарик д-р Христо Димитров, който представлява великотърновската колегия на Българския лекарски съюз. Димитров е на мнение, че е необходимо обществото да разбере, че неголемият ресурс за здраве трябва да се използва нормално.

Спешно се търсят 250 лекари за Бърза помощ в цялата страна
 
Мярката се предлага заради ограничения ресурс от ценни кадри в спешната помощ, подчерта д-р Димитров.

Идеята е да се заплаща прегледът от спешен екип на неспешно състояние, независимо дали става въпрос за домашно посещение от страна на лекаря, или посещение във филиал на спешна помощ от страна на пациента.

Всички нови линейки ще разполагат с паник бутони
 
Нужно е ние самите да си ограничаваме потреблението, за да има достатъчно за всички, които са спешни. За целта най-доброто самоограничаване е финансовото. Когато знаем, че ако не сме сериозно болни и си позволяваме да ползваме този ресурс, ще си платим удоволствието. В никой случай и на никой пациент няма да бъде отказана грижа и преглед. Не говорим за това някой да бъде връщан. Но когато очевидно няма нужда от спешна помощ, т.е. състоянието не налага някакви спешни действия и в същото време ангажира екипа, това удоволствие, грубо казано, ще се заплаща“, посочи д-р Христо Димитров.

Лекари се сблъскват със заплахи с ножове, пистолети и мачете
 
Предложението е част от комплекс от мерки, които лекарите настояват да бъдат обсъдени, тъй като се отнасяли до отговорността на населението към здравето.