Предлагат диференцирано плащане болниците
Предлагат диференцирано плащане болниците / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Да има диференцирано плащане на случаите в различните болници. Около тези идея се обединиха директорите на различни болници на среща с ръководството на Националната здравноосигурителна каса и с представители на Министерството на здравеопазването. По данни на Здравната каса за първото тримесечие на тази година има драстично увеличение на разходите по клинични пътеки в болниците.

На срещата се обсъдиха основните причини поради които има подобни преразходи, както и мерките които би трябвало да бъдат взети. Д-р Румяна Тодорова - директор на Националната здравноосигурителна каса каза, че в момента Здравната каса

извършва проверки в 82 болници в страната. Най-големият преразход по специалности се наблюдава в гастроентерологията, пулмологията и неонатологията, допълни д-р Тодорова. В някои от специалностите преразходите стигат до 127 процента, допълни д-р Тодорова, уточнявайки че притеснение будят специалностите в които преразхода е над 110%.

Според Генчо Начев - директор на болница "Света Екатерина" диференцирането на плащането трябва да бъде според тежестта на случая, според качеството на лечение, което предлага съответната болница и да се направят индикации, коя болница какво може да лекува. Да бъдат въведени нива на компетентност на всички лечебни заведения предложи д-р Илия Баташки - директор на болница "Свети Георги" в Пловдив. По думите му трябва да бъде преструктурирана цялата болнична помощ. Би трябвало малките болници да станат такива за долекуване, каза д-р Димитър Димитров - директор на болница "Света Анна".

Увеличаването на хоспитализацията се дължи както на надписване на документи, което е документна измама, така и на новооткриващите се отделения в различните болници, които имат все по-голям капацитет за прием и лечение на болни, допълни проф. Генчо Начев. Една от основните причини поради които се наблюдава свръх хоспитализация за първото тримесечие за тази година е, че един и същи пациент се лекува по различни клинични пътеки в един и същи отчетен период, което е масово явление в болниците, обясни д-р Румяна Тодорова.

Наблюдава се и явлението, че основното заболяване и придружаващото го заболяване се лекуват в един и същи отчетен период, след което пациентът се изписва без да има индикации в документа, че той има придружаващо заболяване, допълни д-р Тодорова. По думите на някои от онколозите има случаи, в които един пациент трябва да бъде лекуван по три или по повече клинични пътеки едновременно.