Предлагат 45 години горна граница за безплатно ин витро
Предлагат 45 години горна граница за безплатно ин витро / www.sxc.hu
Предлагат 45 години горна граница за безплатно ин витро
31808
Предлагат 45 години горна граница за безплатно ин витро
  • Предлагат 45 години горна граница за безплатно ин витро

Жените над 45 години да не могат да бъдат финансирани от държавата за безплатна ин витро процедура, предлага директорът на Фонда за асистирана репродукция доктор Николай Лалев. Това съобщи самият той пред Дарик след като Административният съд миналата седмица отмени негова заповед, с която забранява да бъде извършена ин витро процедура на 43-годишна жена.

По думите му за година и половина на 10 жени е отказано финансиране от фонда, защото са били над тази възраст.

В правилника на Фонда за асистирана репродукция няма възрастово ограничение, но според действаща Наредба на здравно министерство и докторите, и администраторите трябва да се съобразяват с наложеното ограничение, че достъп до средства от фонда имат само жени до 43 години. След като 43-годишна жена заведе дело заради отказ, съдът постанови, че възрастовият критерий е дискриминационен и противоречи на Конституцията и Закона за защита от дискриминация.

По информация на Дарик здравно министерство ще обжалва решението. Директорът на фонда призна, че има случаи, при които и 50-годишни жени са подходящи за ин витро.

„Да, съгласен съм. Има жени, които са перфектни и на 50 години, и на 60 години, и със запазена репродуктивна, но не може от единичен случай..., нали се сещате какво ще стане", категоричен бе д-р Лалев.

Въпреки това доктор Лалев предлага 45 години да е възрастовото ограничение. Що се отнася до случая с жената, на която й се е забавило решението с 5 месеца, през които тя навършва 43 години и от фондът й отказват финансиране, доктор Лалев призна, че документите й са забавени: „Жената си е права в нейните разсъждения. Единственото, което може да се счита, не знам дали е нарушение, по-късното връчване на заповедта".