Предлагат 293,81 лв. средна заплата в сферата на социалните услуги
Предлагат 293,81 лв. средна заплата в сферата на социалните услуги / снимка: Sofia Photo Agency
Средните работни заплати в сферата на социалните услуги да станат 293,81 лв. Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Иванка Христова по повод исканията на синдикатите на работещите в сферата на социалните услуги.

От Министерството на труда и социалната политика и Министерство на финансите ще бъде внесено предложение в Министерски съвет за увеличаване на средствата в бюджетите на общините на 547 700 лева.

Докато пред министерството социалните работници протестираха, зам.-социалният министър и зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев обясняваха на журналистите, че второто предложение за постановление, което Министерски съвет ще гледа, е за увеличаване на средствата за издръжката на домовете в сферата на социалните услуги в размер на 2 288 000 лева.

В посока на подобряване условията в специализираните институции МТСП предлага от следващата година, разработен съвместно с министерство на финансите и Сдружението на общините единни стандарти за социални услуги, което ще доведе до по-голяма гъвкавост и възможности за управление на самите домове.

Всъщност с парите за увеличаване на работните заплати ще бъде изпълнено обещаното 10% увеличение на работните заплати в сектора от средата на тази година, ще бъде увеличена и минималната работна заплата от началото на годината, което до сега не е направено, уточни зам.-министър Ананиев.

Освен 10-те процента за бюджетната сфера социалните работници искат и още 20% от началото на годината със задна дата. Социалните работници са категорични, че ако исканията им не бъдат изпълнени, ще има стачки.