министерството на правосъдието
министерството на правосъдието / пресцентър, Министерството на правосъдието
Реорганизацията на работното време в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ дава резултати и ще продължи, съобщават от Министерството на правосъдието във връзка с проведено днес национално съвещание между представители на ведомството, ръководството на дирекцията, всички 12 началници на затвори и ръководителите на арестите.

Министерството на правосъдието ще продължи с поетапното въвеждане на 12-часов график на работа на надзорно-охранителния състав на затворите, заяви министър Крум Зарков, като уточни, че промяната ще се съобразява с практическите затруднения по места. Той добави, че реорганизацията цели най-вече подобряване качеството на работата и условията на труд. Имаме пълно доверие на вашия професионализъм и на служителите, посочи още Зарков.

Зам.-министър Мария Павлова на свой ред напомни и че Комитетът против изтезанията към ЕС, който от години отправя препоръки в тази насока, вече изисква България да посочи конкретни срокове, в които 24-часовите смени ще бъдат премахнати.

На съвещанието бяха поставени и принципни въпроси за наказателната политика и генералните цели на лишаването от свобода.

По-рано днес стана известно, че ще бъде внесена подписка от около 200 служители в затворите в страната срещу предлагани от правосъдното министерство промени в работното време. От Синдиката на служителите в затворите, инициатори на подписката, съобщават, че приблизително 70 на сто от надзорно-охранителния състав оспорват твърденията на министъра на правосъдието, че са съгласни с налагането на промени в организирането на работните смени и с начина, по който това се прави. Промяната в режима на работа беше причина и за протест на синдикалната организация, провел се през октомври.