Правната комисия на парламента гласува на първо четене шест проекта за промени в Изборния кодекс. Комисията прие единствено проекта за промени на председателя на НС Ива Рупчева от "Има такъв народ" /ИТН/. При по-голямата част от другите проекти народните представители гласуваха с "въздържал се".

Проектът на ИТН включва предложение за провеждане на дистанционно електронно гласуване на президентските избори тази година. Друга промяна, която предлагат, е за създаване на отделен избирателен район в чужбина и промени свързани със състава на ЦИК. В проекта влиза и предложение за видеозаснемане на броенето на бюлетини, както и въвеждане на машинно гласуване.

Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС заяви, че те не подкрепят гласуване по пощата, както и промените свързани с избора на ЦИК.

Радомир Чолаков /ГЕРБ-СДС/ заяви, че не трябва да се променят закони "за една нощ", защото така се дискредитира българската държава. "Истински ме е страх от дистанционното електронно гласуване и гласуването по пощата, по начина, по който се предвижда", добави Чолаков като отбеляза и състоянието на пощенските услуги в момента. Според него няма административна и техническа готовност за такива промени.

Ива Йорданова-Рупчева коментира законопроекта на ГЕРБ във връзка с мажоритарната система като каза, че с него те предизвикват ИТН. "Ние сме поели обещание и категорично искам да заявя, че сме "за", но не по този начин. Изборна система не се приема за една нощ, защото има международни стандарти", заяви Рупчева. И добави, че има практика на Венецианската комисия, че такъв тип промяна на изборна система не бива да се прави по-малко от една година преди избори, като отбеляза, че в проекта на ГЕРБ-СДС няма отлагане на решението за въвеждане на мажоритарна избирателна система.

Тодор Байчев от БСП отбеляза, че голяма част от предложените промени се преповтарят и добави, че левицата е за машинно гласуване, активна регистрация и промените свързани с гласуването за българите в чужбина. По думите му обаче, БСП не дължат подкрепа за смяна на членовете на ЦИК, като ги смущавало и гласуването по пощата, но по темата трябвало да има дебат и да се направи експериментално гласуване. Категорично БСП няма да подкрепят електронното дистанционно гласуване, както и промяната на избирателната система в мажоритарна и падане прага за преференциите.

Хамид Хамид от ДПС се съгласи, че законодателство не се приема за една нощ, като отбеляза, че още повече важи това за изборните правила. По думите му трябва да се променят онези изборни правила, около които има "доста по-широк консенсус, които не променят радикално нито технологията на гласуване, нито системата".

От изказването му стана известно, че ДПС ще подкрепят видеонаблюдението, след приключване на изборния ден, както и възможността за откриване на повече изборни секции в чужбина. ДПС подкрепят още и машинното гласуване, но според Хамид то не трябва да се проведе по същия начин, както при последните два вида избори, тъй като "на два пъти вече то се проваля". Той отбеляза, че това е станало заради софтуера и самите машини.
БТА