Правителството одобри план за насърчаване на равнeнството между половете
Правителството одобри план за насърчаване на равнeнството между половете / cнимкa: Sofia Photo Agency, Юлияна Николова

Правителството одобри национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2008 – 2009 година. Документът има за цел да обедини усилията на институциите за провеждане на политики за равни възможности на жените и мъжете във всички сфери на икономическия, политическия и обществения живот на страната.

Националният план включва действия, насочени към равнопоставеността на мъжете и жените при достъпа до здравеопазване, сферата на образование, заетостта и професиите в процесите на взимания на решения. Мерките в държавната политика включват провеждане на национални проучвания за реалното състояние на равнопоставеността на мъжете и жените във всички сфери на дейност и актуализиране на приоритетите на министерството и органите на изпълнителната власт, като се набележат действия за насърчаване на равните права на представителите на двата пола.

За насърчаване на равнопоставеността в икономическите дейности се залага на обучението на предприемачи и управленски екипи и дружества, с различни икономически дейности за повишаване на осведомеността, за прилагане на политика по равнопоставеност на половете.