/ Продължаваме Промяната
Парламентарната група на „Продължаваме промяната“ е внесла в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от пресцентъра на партията. 

Законопроектът предвижда промени в действащия механизъм за осъвременяване на пенсиите или така нареченото „Швейцарско правило“. Чрез промените доходите на пенсионерите ще се индексират със 100% от нарастване на средния осигурителен доход или със 100% от нарастването на инфлацията, в зависимост от това кой показател нарасне повече.

Изменението на швейцарското правило е крайно наложително за пенсионната система. Тази промяна не допуска отново да се получат разминавания между старите и новоотпуснатите пенсии в бъдеще. През годините наблюдавахме как хора с еднакъв стаж и принос в системата получават различни доходи, а това създава несправедливост в системата, казват от пресцентъра на ПП. 

Лазаров: Няма да има намаление на социалните плащания догодина

Защо се е получила голямата разлика между старите и новоотпуснатите пенсии:

Настоящият механизъм за осъвременяване на пенсиите действа през последните 16 години. Досега пенсиите са индексирани единствено с 50% от нарастване на средния осигурителен доход и 50% от нарастване на инфлацията, а през 2010, 2011, 2012, 2017, 2018 и 2019 г. правилото дори не се е прилагало. При отпускане на нова пенсия тя се изчислява с целия натрупан ръст на осигурителния доход, което създава разликата, твърдят от Продължаваме Промяната. 

Връщането на доверието в пенсионната система чрез продължаващо справедливо индексиране на доходите на пенсионерите е сред 16 приоритета, за които „Продължаваме промяната“ вече работи в 48-ото Народно събрание.

Предложената промяна няма да постави под риск финансовата устойчивост на пенсионната система и държавния бюджет, тъй като при осъвременяване с целия ръст на осигурителния доход, приходната част ще бъде подсигурена от съответните увеличени постъпления от осигуровки. В случаите на осъвременяване с ръста на инфлацията, приходната част ще бъде подсигурена от увеличените постъпления в държавния бюджет поради инфлацията, се казва още от съобщението на ПП. 
 
Продължаваме Промяната