Пожарникарите отбелязват професионалния си празник
Пожарникарите отбелязват професионалния си празник / cнимкa: Sofia Photo Agency
Служителите от националната служба "Пожарна безопасност и спасяване" при МВР ще отбележат днес професионалния си празник. Пред паметника на Незнайния воин ще бъдат поднесени венци.

14 септември се чества като Професионален празник на служителите от органите за пожарна безопасност и спасяване при МВР по Решение номер 385 от 13 септември 1995 г. на Министерския съвет. С него се възстановява традицията тази дата да се отбелязва като професионален празник на българските огнеборци - по решение на открития на 14 септември 1905 г. в столицата Първи пожарникарски събор. Той съвпада по традиция със седмицата на пожарната безопасност.

През тази година водещо събитие по време на Седмицата на пожарната безопасност е Четвъртият световен шампионат за пожарникари и спасители. В шампионата участват отбори от България, Австрия, Беларус, Германия, Естония, Иран, Казахстан, Латвия, Литва, Русия, Словакия, Узбекистан, Украйна и Чехия. Великобритания, Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Румъния ще участват като наблюдатели.