Пожар изпепели 200 дка борова гора край Брезник
Пожар изпепели 200 дка борова гора край Брезник / снимка: БГНЕС, архив

Пожар изпепели 200 декара борова гора край град Брезник. Огънят лумнал вчера в ранния следобед, но въпреки че е локализиран от огнеборците, днес към обяд на отделни места огънят се е разгорял отново. Обстановката се е усложнила и заради появилия се вятър.

Няма обхванати нови площи, но се разгарят отново загасени вчера места, съобщи директорът на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Перник Емил Марков.

Създаваме организация и се надявам ситуацията да бъде овладяна, допълни той.

В потушаването наред с пожарникарите участват горски служители и техника на Югозападно държавно предприятие, както и доброволци.

Екипаж от състава на Военновъздушните сили с вертолет Ми-17 се е включил в действията за потушаване на пожара, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Вертолетът е излетял от авиобаза Крумово в 17.03 ч. Командир на екипажа е майор Йордан Йорданов. Военнослужещите работят в тясна координация със структурите на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Марков увери, че няма опасност пожарът да стигне до населените места, като за целта е изорана и предпазна ивица.

Пожарът край Брезник е възникнал заради човешка небрежност при запалване на суха трева в района над село Видрица, като се пренесъл в гората. Изгорели са около 200 дка 80- годишни борове в местността "Гребена".